Održano savetovanje za poljoprivredne proizvođače

Savetovanje 1U organizaciji Poljoprivredne stručne službe Vrbas, Odeljenja za poljoprivredu opštine Vrbas i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad danas je u sali Skupštine opštine Vrbas održano savetovanje iz oblasti stočarstva i ratarstva.
Skup je posetilo mnogo poljoprivrednih proizvođača sa teritorije naše opštine, a više predavača izlagalo je o krmnom bilju, ishrani preživara, hibridima, sortama kukuruza, soje i suncokreta, konzerviranju kabaste stočne hrane, prinosima i načinu proizvodnje.
Prisutne su pozdravili pomoćnik predsednika opštine Milan Milić, članica Opštinskog veća zadužena za poljoprivredu Livia Boganč Andrijašević, Siniša Jakovljev ispred novosadskog Instituta.
– Imam zadovoljstvo da pozdravim svetske stručnjake iz novosadskog Instituta, a velika je čast da nam upravo oni drže predavanja. Svakako da su ova vrata otvorena za nova znanja i nove veštine, tako da vam želim uspešan rad, i da odavde svi izađete sa većim znanjem i iskustvom koje ćete primeniti na svojim njivama – istakao je Milić.
Livia Boganč Andrijašević je istakla da je ovo savetovanje jedan vid pomoći poljoprivrednim proizvođačima, kako bi ovladali novim saznanjima i kako ne bismo zaostajali za svetom.
– Smatram da poljoprivreda ima šansu i ima budućnost. Ono što je najznačajnije, je to što imamo jaka udruženja koja bismo trebali još pojačati i povezati, ne samo udruženja stočara, nego i poljoprivrednika drugih sfera. A za sve ono što je nedoumica ili problem prema ministarstvu i pokrajini, tu smo da pomognemo i da se potrudimo da nađemo odgovore na sva vaša pitanja – istakla je Boganč Andrijašević.
Siniša Jakovljev pozdravio je bivše, buduće, a naročito sadašnje stočare koji su, kako je rekao, jedna od najizdržljivijih grupa u poljoprivrednoj proizvodnji. On se ovom prilikom zahvalio Opštini i PSS sa kojom Institut ima sjajnu saradnju.
– Nadam se da je ovo početak nećeg novog, nečeg što je nama do sada falilo, tako da verujem da ćemo posle današnjih predavanja svi izaći bogatiji i imati o čemu da razgovaramo – rekao je Jakovljev.
Osim toga, prisutne je pozdravila i Emilija Bajac iz PSS Vrbas.
Između ostalih, predavači na današnjem skupu bili su dr Đura Karagić, master Snežana Katanski, predstavnik kompanije „ITN“ Lazar Čemerlić koji je predstavio njihovu Zelenu liniju, predstavnik banke „Intesa“ Guslov Vladimir, inžinjer Aleksandar Repček ispred PSS Vrbas.


[cwa id=’str-vesti-10-naslova’]