Volonteri iz Holandije uređuju školu i vrtić u Kucuri

Zahvaljujući entuzijazmu volontera iz Holandije, učenici kucurske osnovne škole od septembra će pohađati nastavu u lepšem ambijentu. Dvadeset šestoro mladih Holanđana boravi u našoj sredini u organizaciji Evanđeoske crkve iz Kucure, a raspoređeni su još u Zmajevu, Đurđevu i na Kosančiću. Na svim tim lokacijama angažovani su na različitim humanitarnim poslovima. Radi se o grupi mladih iz grada Audvajlanda na obalama Severnog mora.
„Mi smo u februaru posetili taj grad, zajednicu i crkvu i predstavili naš rad i projekte planirane za ovu godinu. Đakoni tamošnje crkve podržali su naš projekat i poslali omladinu. U Kucuri se kreče hodnici škole, dok se u vrtiću oslikavaju murali na zidovima oko objekta. U Zmajevu pomažu jednoj porodici da im se ozida kuća, a na Kosančiću će postaviti omanje igralište i urediti autobusko stajalište“, rekao je Aleksandar Subotin, sveštenik Evanđeoske crkve iz Kucure.

Mladi volonteri sami su obezbedili novac za dolazak u Srbiju i smeštaj, kao i sredstva potrebna za obavljanje radova.
„Došli smo da pomognemo. Danas krečimo školu, a narednih dana radićemo i druge poslove“, kaže Elsa, koja nije prvi put u Srbiji, dok ostali iz grupe jesu.
„Prvi put dolazim ovde. Naporno je i veoma vruće u odnosu na trenutnu temperaturu u Holandiji, ali uz želju da pomognemo, nije nam teško“, kaže volonterka Naomi.
Direktorka škole „Bratstvo-jedinstvo“ u Kucuri, Slavica Bajor, ističe da saradnju sa Evanđeoskom crkvom imaju već osam godina: „Kad god su u mogućnosti, oni obezbeđuju donacije i dovode nam volontere koji uređuju školske hodnike, učionice ili fasadu. Prošle godine opremilil su nam letnju učionicu sa letnjikovcem, klupama i stolovima. Jedna grupa finansirala je novi video nadzor“, dodaje direktorka škole.
Radovi se izvode i u dvorištu objekta PU „Boško Buha“ u Kucuri.
„Ovde ulepšvamo zidove vrtića scenama iz priče o Nojevoj barci. U Srbiji sam primetila veliku razliku između bogatih i siromašnih, a u odnosu na Holandiju, različite radne i životne navike“, kaže Klačia, koja sa svojim drugaricama iz holandske hrišćanske organizacije radi na slikanju murala u vrtiću „Grlica“.

U ime opštine Vrbas svešteniku Subotinu, kao organizatoru ove akcije, i svim volonterima koji na terenu izvode radne akcije, zahvalila se Ksenija Bence, pomoćnica predsednika opštine: „Drago nam je što će se poboljšati uslovi za boravak dece u predškolskoj ustanovi i osnovnoj školi u Kucuri, jer će ih novi ambijent sigurno motivisati i učiniti da se osećaju prijatnije. Bez aktivnosti sveštenika Subotina i volontera, mnoge stvari ostale bi nesređene ili nezavršene“, istakla je Bence.