Stvaranje buduće muzejske publike – Gradski muzej i najmlađi sugrađani

Saradnja Predškolske ustanove, Gerontološkog centra i Gradskog muzeja ulepšala je i uveselila mailišanima detinjstvo i ove sezone. Sa veštinom tkanaja na industrijskom razboju, inače vrednom eksponatu Gradskog muzeja, predškolsku decu upoznavala je Anka Lalić iz Gerontološkog centra.

„Više od 300 mališana iz naše ustanove, ili 14 uzrastnih grupa, posetilo je u proteklom periodu Muzej, a mnogi su se oprobali i u radu na razboju. Po povratku u vrtiće, deca su stvarala crteže na temu tkanja, pa je ukupno nastalo, i ovde izloženo, gotovo 300 radova. Od tih radova, pet je nagrađeno“, rekla je Ljubica Mirković, likovni specijalista PU „Boško Buha“.

img_0003Žiri, u čijem sastavu su, osim Ljubice Mirković, bili i galeristkinja Silvia Jelačić iz KC Vrbasa i Boro Vojinović, kao predstavnik Muzeja, odlučio je da prvu nagradu dodeli Nini Savić. Drugo mesto podelili su Nemanja Dišovski i Luka Stojiljković, a treće je pripalo Sofiji Palanački. Specijalno priznanje žirija dobio je mlađani Aleksej Milović. Nagrade im je uručila Vesna Grgurović, rukovodilac Gradskog muzeja.

img_0009„Tradicionalnu saradnju sa predškolskom ustanovom i osnovnim školama nastavili smo i na početku ove školske godine. Deca su nas posećivala i tokom Dečije nedelje. Ovo je odličan način da se najmlađi zainteresuju za našu delatnost i da se kreira buduća muzejska publika“, zaključila je Vesna Grgurović.

dscn5052Grgurović je dodala da će se saradnja sa PU „Boško Buha“ i Gerontološkim centrom nastaviti. Muzej obilaze i đaci osnovnih škola jer im je to u nastavnim programima, a u saradnji sa učenicima srednjih škola, za novembar se planira manifestacija u čast pesnika Laze Kostića.