Nagrađeni mladi autori na Jesenjem literarnom i likovnom konkursu NB „Danilo Kiš“

Tradicionalni Jesenji literarni i likovni konkurs završen je danas dodelom nagrada autorima najboljih radova u Narodnoj biblioteci „Danilo Кiš“. Ovogodišnje dečje stvralaštvo, na temu „Na krilima vetra“, žirirali su i ocenjivali bibliotekari Milorad Martinović i Branislav Zubović, i akademski slikar Milijana Radovanović.

„Imali smo težak zadatak da izaberemo najbolje radove, ali zato danas imamo odličnu izložbu. Razlike su jedino u tehnikama koje su korišćene, crtačkim ili slikarskim, i u slobodi da se izraze. Čestitam svim nagrađenim, svima onima koji su poslali radove na neše konkurse, učiteljima i nastavnicima, roditeljima“, rekla je Radovanović.Narodna bilioteka „Danilo Кiš“ obezbedila je poklon knjige za sve autore izabranih literarnih i likovnih radova.

„Nagrade nisu rangirane, jasno je da razlika u izrazu, izražavanju i čitanju učenika petog i osmog razreda ipak toliko velika da bi bilo nepravedno da ih nagrađujemo. Nismo se vodili ni time da moraju biti zastupljeni učenici iz svake škole, nametnulo se ono što je, zaista, najbolji rad, te stoga upućujem čestitke autorima izabranih radova. Na kraju, dva saveta koja mogu da ponudim; vodite se maštom, ma gde god stigli, jer kod radova ovog tipa imate pravo da se poigravate, i drugi, naročito upućen učenicima osmih razreda; učite se da pišete i pišite pisanim slovima. Svuda u svetu pisanje štampanim slovima predstavlja elementarnu nepismenost. Za učenike u osmom razredu ne možemo reći da su mali i nema razloga da to sebi dozvoljavate“, rekao je Branislav Zubović.