Konferencija Pokreta Dosta je bilo – Niz pitanja aktuelnom rukovodstvu

Predstavnici pokreta Dosta je bilo zatražili su na sinoćnoj konfernciji za medije odgovore na niz pitanja od aktuelnog rukovodstva opštine Vrbas i vladajućih stranaka. Ta pitanja ticala su se razloga za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, imanovanje Privremenog organa u Vrbasu, nenamensko trošenje sredstava za izbegla i prognana lica, kao i sam dosadašnji tok predizborne kampanje.

Kako je na konferenciji istakao Jovan Radović, šef izbornog štaba DJB, prethodni predsednik opštine, Milan Glušac, obrazlažući razloge za podnošenje svoje ostavke, naveo je da se oni tiču uštede budžetskih sredstava kroz istovremeno sprovođenje lokalnih i predsedničkih izbora.

“Kako do toga očito nije došlo, pitamo se kakva se racionalizacija uopšte postiže i zašto je Glušac već tom svojom izjavom i prekršenim obećanjem, obmanuo građane”, upitao je Radović.

Slobodan Bjekić osvrnuo se na činjenicu da, nakon raspisivanja izbora, opštinu Vrbas svakodnevno posećuju razni državni i stranački funkcioneri nudeći razna obećanja.

„Među njima, nedavno je ovde boravio i v.d. direktora Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i rasljenim licima AP Vojvodine, Branislav Švonja, koji je razgovaro sa ovom populacijom iz naše opštine. Ali Švonja je potom uhapšen zbog optužbi za prevaru, a i ranije je osuđivan, pa se pitamo koliko su validna njegova obećanja data izbeglim, prognanim i rasljenim licima“, rekao je Bjekić i zatražio da se istraži ko je nenamenski potrošio 22 miliona dinara predviđena za izbegla lica, pozivajući se na izjavu Glušca datu prilikom posete Švonje.

Iz ove političke opcije svim političkim činiocima ponudili su potpisivanje „Protokola o fer i korektnoj predizbornoj kampanji“. Svrha tog dokumenta, objasnio je Dušan Vulanović, je vođenje fer kampanje i izbegavanje „zle krvi u našem malom gradu“. Prvi je taj dokument, ispred pokreta Dosta je bilo, potpisao Jovan Radović.