Promocija romana “Lažov” Marka Srdanovića – Osobena knjiga u srpskoj književnosti

Marko Srdanović, istoričar umetnosti, knjižar, i pisac, rođeni Vrbašanin, predstavio je sinoć u Narodnoj biblioteci „Danilo Kiš“ roman „Lažov“ („Biblioner“), prvu knjigu kojom se predstavio književnoj publici u Srbiji, i koja je bila u izboru za NIN-ov roman godine. O knjizi su govorili dramski pisac i scenarista, romanopisac i reditelj, profesor FDU Đorđe Milosavljević, i izdavač i urednik knjige Nebojša Palić. U punoj čitaonici vrbaske Biblioteke, Srdanović je rekao da je posebno zadovoljan što prvu knjigu promoviše u Vrbasu.

„Srećan sam što promovišem svoju prvu knjigu u Vrbasu, u biblioteci u kojoj sam došao u prvi dodir sa književnošću, i zadovoljan sam kako je sve ispalo. Ozbiljno sam shvatio preporuku prijatelja koji mi je rekao da ako želim da pišem moram da se izborim sa sopstvenim demonima. Pomislio sam da čovek ne može da se našali na tuđi račun ako ne može prvo da se našali na svoj. U svemu ima i dosta autobiografskih elemenata, pisanje je poslužilo i za izbacivanje sopstvenih frustracija, za spremanje onog što se guralo pod tepih“, rekao je Srdanović, i dodao da je “Lažov” priča o tri generacije, o onim koji su od njega za nijansu stariji, o njegovoj generaciji, i o onim pred kojima je tek put.

Nebojša Palić naglasio je da se radi o osobenoj knjizi u srpskoj književnosti. „Ovaj autoironijski roman prevazilazi standarde srpske književnosti danas i to je bio moj razlog da objavim „Lažova“, prvu knjigu Marka Srdanovića. Očekujem da već drugi roman bude još bolji, a Marko je obećao da će to biti već ove godine“, rekao je Palić.

Profesor FDU Đorđe Milosavljević istakao je da Marko ima redak talenat za književnu priču protkanu duhovitošću. “Navikli smo da ako je priča ozbiljna, mora biti i depresivna i mračna, a uveren sam da kako je god stanje u društvu u kom živimo, naš razgovor i čitanje ozbiljnih tema mogu biti duhoviti. U tom smislu ‘Lažov’ je veoma zabavna knjiga“, rekao je Milosavljević.