Uskršnja izložba ručnih radova otvorena u Gradskom muzeju

I uoči ovog Uskrsa u Gradskom muzeju Vrbasa otvorena je Uskršnja izložba ručnih radova koje izrađuju žene iz sekcije „Zlatni klas“ KUD-a „Sirmai Karolj“. Ovoga puta pridružile su im se i aktivistkinje Aktiva žena Prve mesne zajednice u Vrbasu sa svojim rukotvorinama iz tkačke radionice. Izložbu je danas otvorila član Privremenog organa opštine Vrbas, Marjana Maraš, a postavka i radionice za najmlađe potrajaće u Muzeju do 7. aprila.

„U ovom ambijentu smo prisutni od 2008. godine i tradicionalno priređujemo Božićne i Uskršnje izložbe u zgradi Muzeja. Redovno nam dolaze školska deca sa kojom imamo radionice, a posećujemo i obdaništa gde sa najmalađima izvodimo iste radionice. Za Uskrs uglavnom izrađujemo uskršnja jaja od kartona i razgovaramo sa decom o samom prazniku“, rekla je Marija Paroci, predsednica KUD-a „Sirmai Karolj“.

Pošto ove godine svi hrišćani obeležavaju najveći hrišćanski praznik istog dana, 16. aprila, ovom događaju priključio se i Aktiv žena Prve mesne zajednice. Kako je naglasila Stefanija Mažić, predsednica ovog Aktiva, njihovi radovi bili su postavljeni i tokom izložbe posvećene Jeleni Anžujskoj, a rado su se odazvali pozivu koleginica iz „Zlatnog klasa“.

„Zadovoljstvo mi je što otvaram ovu izložbu i što ona okuplja dva najaktivnija udruženja žena u našoj opštini koja su najviše posvećena očuvanju tradicije kroz tradicionalne ručne radove. Verujemo da će oni jednog dana postati i deo kulturne i turističke ponude ovog grada. Želim vam da nastavite da ovako predano negujete narodne tradicije“, rekla je Marjana Maraš, čestitajući svima nastupajući Uskrs.