Darko Krčmar iz Bačkog Dobrog Polja, uspešni učesnik gotovo svih kvizova

Proteklog meseca gledaoci popularnog kviza Slagalica, imali su priliku u nekoliko uzastopnih epizoda da gledaju Darka Krčmara. Na žalost, igru je završio u četvrt finalu. Ovaj četrdesetjednogodišnjak učestvovao je u mnogim kvizovima. Prvi put Darko je učestvovao  u kvizu o poznavanju srpske istorije “To je to” , koji je vodio poznati voditelj Mića Orlović. Bilo je to 1993. godine, kada je imao svega 16 godina. Na kviz ga je prijavila majka.

“Zajedno sa majkom voleo sam da gledam kvizove, a ona je primetila da dosta dobro odgovaram na pitanja. Prijavila me na kviz o poznavanju srpske istorije, osvojio sam 32 marke, što je te 1993. godine bilo dobro. Nakon toga krenulo je moje učešće u seriji kvizova. Jedno vreme sam od toga živeo. Bili su aktuelni kvizovi putem telefona, u većini takvih kvizova sam učestvovao i osvajao nagrade”, kaže Krčmar.


Penzioneri najveći fanovi

“Najveći fanovi su mi penzoneri. Često žele da razgovaraju sa mnom, ne skrivaju zadovoljstvo kada me vide. Pohvale svaki moj uspeh”, kaže Darko. Čak i kada izgubi, verni obožavaoci, pronalaze opravdanje, tvrdeći da je najbolji i najpametniji.


Iako je širokog obrazovanja, kaže najviše ga interesuju društvene nauke, posebno istorija. Darko je diplomirani politikolog, smer međunarodni odnosi – diplomatija.

“Oduvek me je interesovala istorija, ali sam se odlučio za političke nauke samo da bih studirao u Beogradu. I danas mnogo čitam stručnu literaturu, najviše istoriju. Na žalost, danas se istorijom bave svi. Posebno se svašta može pročitati na društvenim mrežama, a to je poslednje mesto gde treba da se traže istorijski podaci”, smatra Darko.

Diplomatijom se nije bavio, a znanje je sticao čitajući raznu literaturu. Za učešće u bilo kom kvizu se ne priprema, a kako kaže, nema nikakav poseban sistem učenja.


Aktuelni pab-kvizovi

U Novom Sadu na nekoliko mesta organizuju se PUB kvizovi. Darko vrlo rado učestvuje i postoji mogućnost da se u Vrbasu nešto slično organizuje. U PUB-u se okupi društvo koje želi da se takmiči, postoji medijator koji postavlja pitanja. Nagrade su simbolične, a svrha je u druženju i učenju.


“Nema tu neke pripreme, ono što znaš znaš. Nemam takozvano fotografsko pamćenje, već jednostavno pamtim dosta dobro. Tokom učešća u kvizovima imam tremu i to mi  je najveća prepreka. Bezvezan je osećaj, naročito ne volim duele, koncentracija mi je znatno manja”, rakao je Krčmar, i ne krije da je pomalo prezasićen učešćem u kvizovima, kao i da mu motiv predstavlja jedino finansijski moment.

“U zadnje vreme, koliko god mogu, izbegavam medije. Informišem se putem neta, vrlo pažljivo i selektivno čitam novinske tekstove. Smatram da su danas novinarstvo, obrazovanje i kultura obesmišljeni”, naglasio je Krčmar.