Promocija stalne postavke u Gradskom muzeju Vrbas

Sinoć je u okviru manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od deset do deset“, održana promocija stalne postavke i vodiča u Gradskom muzeju Vrbas, čija je sala bila prepuna zainteresovanih za ovu značajanu promociju. Na istorijat vrbaskog Muzeja podsetila je Marija Jovanović, muzejski savetnik iz Novog Sada, rekla je da je prve podatke o arheološkim istraživanjima iz 1902. godine na lokalitetima Šuvakov salaš, Klisa, Čarnok, ostavio Đula Kiš beležnik Istorijskog društva Bač- bodroške županije iz Sombora, a da najraniji pomen muzejske priče o Vrbasu potiče od Fridriha Loca, koji je u jednoj svojoj knjizi opisao Muzejsku zbirku otvorenu u Novom Vrbasu 1935. godine u čast obeležavanja 150 godina od dolaska Nemaca.

Hodom kroz istoriju Marija Jovanović je stigla do 1969. godine kada je osnovana Zavičajna zbirka Vrbasa, sećajuči se svih imena od profesora Ištvana Đengea, Dragice Vukotić, do ovdašnjih kustosa koji su dali svoj veliki doprinos da Vrbas od 2015. godine ima Gradski muzej u sastavu Kulturnog centra. Vrbaska Stalna postavka posetioce vodi kroz vreme i period dug osam milenijuma, vodi ih kroz različite kulture koje nose svoj duh vremena.

Nadahnuto je bilo izlaganje profesora doktora Dragana Bulatovića stručnjaka za muzeologiju koji je bio i recezent kataloga koji je sinoć promovisan. Bulatović kaže da je Vrbas pokazao koliko je Muzej važan , jer je muzej rastao sa ovim gradom i izrastao u vrednu kulturnu znamenitost, i to danas u vreme i kada nema mnogo para, i da je ovo mesto nemi svedok duge prošlosti, njenih učesnika, perioda u istoriji značajnih za različite kulture, okupljanja, odrastanja, razbuđivanje sećanja… “Ovaj vaš tumač prošlosti je napravljen po najboljim uzusima klasične muzeologije,“ rekao je Bulatović, dodajući na kraju „srećna vam sećanja.“

Vesna Grgurović, rukovodilac Muzeja, u izjavi za portal okonas.info, rekla je: „Zvanična prezentacija vodiča i kataloga je za nas veoma značajana i zato je večeras promovišemo. Bitno je to što na promocijnjoj govore istaknuti stručnjaci i muzeolozi Marija Jovanović i dr Dragan Bulatović, koji je i bio recezent našeg kataloga, jer nama je veoma važno mišeljenje struke o tome što smo napravili i napisali o Muzeju“.