Manifestacija na temu bezbednosti u saobraćaju – Oko 100 dvotočkaša na centralnom gradskom trgu

Zajedničkom vožnjom oko 100 članova moto klubova iz Srbije ali i okolnih zemalja, počela je manifestacija “Bezbednost u saobraćaju”. U pratnji policijskih službenika na motorima, motociklisti su krenuli iz Kucure ka gradskom trgu, gde je održana manifestacija. Okupljeni građani na trgu imali su priliku da vide: edukativno pokazni poligon sigurne vožnje motociklom, vožnju sa suvozačem, prva pomoć kod nezgoda vozača motocikla i obezbeđenje lica mesta do dolaska policije, obuka učesnika u saobraćaju „Vidi i budi viđen“ i obuka o korišćenju zaštitne opreme za vozače motocikla-kaciga.

“Od 2015. godine sprovedeno je niz aktivnosti na temu bezbednosti u saobraćaju. Ovo je treće po redu veliko okupljanje na temu bezbednosti u saobraćaju. Pilot projekat ‘Policija u lokalnoj zajednici’ je završen, a mi smo nastavili sa mnogim akcijama na zahtev građana. Akcije smo sprovodili od naših najmlađih građana iz Predškolske ustanove pa do svih ostalih. Pokušali smo da uključimo sve uzraste. Oko 100 učesnika motociklista, dovoljno govori o tome koliko je akcija zaživela i koliko je značajna. Želim da naglasim da smo sve ovo uspeli da organizujemo zahvaljujući lokalnoj samoupravi, koja nam uvek daje maksimalnu podršku. Pomogli su nam finansijski i organizaciono”, rekao je Vlado Glođović, načelnik PS Vrbas i dodao da je akcija je sprovedena i u saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, AMSS Vrbas, Crvenim krstom Vrbas, Službom Hitne medicinske pomoći, SSŠ “4.juli”, moto klubovima „Pegazus“ iz Кucure, „Paradiso“ iz Vrbasa i ,,Dragons“ iz Zmajeva, sa motociklistima iz zemalja okruženja.

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Vrbas i AMSS Vrbas obezbedili su kacige za motocikle kao i poklon i majce, koje su dodeljene izvlačenjem brojeva, koji su dobili okupljeni građani.

“Lokalna samouprava učestvovala je u projektu ‘Policija u lokalnoj zajednici’ koji je sprovodila Policijska stanica Vrbas. Mnoge akcije koje su sprovedene u okviru tog projekta su zadržane, odnosno nastavili smo da ih sprovodimo, jer su se pokazale kao izizetno značajne za naše građane. Upravo jedna od njih je edukacija građana o bezbednosti u saobraćaju. Kroz sve akcije koje su održane u proteklom periodu, zajedničkim angažovanjem uspeli smo da edukujemo preko 12.000 građana. Uspeli smo da animiramo veliki broj mladih da vode računa o sebi, ali i o svim drugim učesnicima u saobraćaju. Lokalna samouprava je za ovu akciju, preko Saveta za bezbednost, obezbedila kacige”, rekao je Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.

Cilj ove manifestacije, između ostalog, je da se probudi svest o opreznosti u svakom momentu i bezbednosti u saobraćaju kod svih građana, jer su svi učesnici u saobraćaju, bilo kao pešaci, biciklisti, motociklisti ili vozači automobila, kamiona. Na današnjoj akciji akcenat je stavljen na ugroženost motociklista u saobraćaju.

“Podaci nam govore o ozbiljnosti problema. Svake godine u saobraćaju u Srbiji pogine oko 40 motociklista, a oko 800 bude povređeno. Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa lokalnim samoupravama i Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovodi akcije sa ciljem edukacije svih učesnika u saobraćaju. Mi apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da, naročito u letnjim mesecima, obrate pažnju na dvotočkaše, jer su manje vidljivi. Dešava se da motociklisti nemaju adekvatnu opremu, ali se vrlo često dešava da vozači automobila ne ustupe pravo prvenstva prolaza. Poseban apel upućujem vozačima dvotočkaša, da imaju u vidu da je njihovo učešće u saobraćaju 20 puta rizičnije, nego vozača automobila”, istakao je Milan Ilić, savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.