Ekipa “Extra auto Vrbas“ osvaja region u basketu 3×3

Ekipa mladih momaka iz naše sredine, u basketu 3×3 postiže brojne uspehe na turnirima širom Srbije, ali i inostranstva. Prvi put u aprilu ove godine učestvovali su na turniru u basketu 3×3 u Obrenovcu i osvojili prvo mesto, a nakon toga nastavili su da nižu su uspehe. Treniraju samostalno, a okupe se samo pred utakmicu.

Basket 3 na 3 (3×3) sve je popularniji među mladima, a nedavno je zvanično postao olimpijski sport,  tako da će 2020. godine biti na olimpijskim igrama u Tokiju. Nekoliko momaka iz Vrbasa i okolnih mesta, predvođeni kapitenom Petrom Perunovićem (26) iz Vrbasa, za kratko vreme postiglo je ogroman uspeh. Iako su se prvi put okupili i učestvovali na turniru ovog proleća, pre samo nekoliko meseci, uspeli su da osvoje brojne nagrade i istaknu se među najboljima u regionu. Za kratko vreme učestvovali su na  preko 30 turnira na kojima su osvojili više puta prvo mesto i bili najbolji, a gotovo da nema turnira na kojem su učestvovali, a da nisu bili među prve tri ekipe.

Prvobitnu ekipu činili su pored kapitena Perunovića, Stefan Ratković  iz Bečeja, Martin Matović i Vuksan Gagović iz Vrbasa. Stalni igrači su Petar i Stefan, a u zavisnosti od obaveza kroz ekipu kao treći igrač smenjivali su se braća Lubomir i Aleksandar Miljanić iz Ravnog Sela, i Slaven Milošević iz Beograda. Sve ove mlade momke, od dvadeset i koju godinu, veže velika ljubav prema sportu, odnosno basketu. Uglavnom samostalno treniraju, a skupe se pred utakmicu na nekom od turnira.

„Počelo je sve spontano. Prijavili smo se na turnir u Obrenovcu 1. aprila ove godine, i tada smo u polufinalu izgubili od svetskih šampiona ‘Al Wahda’. Nakon toga su usledili brojni turniri, a mi smo postizali uspehe. Svako od nas ima svoje obaveze, pa ne stignemo  zajedno da trenitamo. Okupimo se bukvalno pred utakmicu, ali se jako dobro razumemo i odlično funkcionišemo“, kaže Petar.

Na turniru u mestu Blašice u Hrvatskoj ekipa „Extra auto Vrbas“ osvojila je prvo mesto, a Petar je proglašen za najboljeg igrača. Najveći uspeh do sada im je nedavno osvojen turnir u Pragu, radi se o jednom od najpoznatijih turnira u basketu 3×3. Pored ekipa domaćina iz Češke, na turniru su učestvovale ekipe iz Španije, Ukrajine, Poljske, Albanije, Letonije, Rumunije i Srbije. Momci iz ekipe „Extra auto Vrbas“, osvojili su prvo mesto i nagradu od 2.000 evra. „Ovo je jedan od najpoznatijih turnira sa tradicijom od 15 godina. Bila je jaka konkurencija. Pobedili smo Letoniju, Albaniju, Češku i na kraju u finalu ekipu iz Ukrajine. Na turniru smo imali dosta navijača. Bilo je prelepo“, rekao je Petar.

Ekipa “Exra auto Vrbas” na mnogobrojnim turnirima u basketu 3×3 u Evropi, za  nekoliko meseci,  osvojila je šest puta prvo mesto, tri puta drugo mesto, dok su dva puta osvojili treće mesto. Nedavno su osvojili drugo mesto na turniru u Oradei u Rumuniji u  sastavu:  Petar Pernuović, Stefan Ratković, Aleksandar Miljanić i Martin Laković.

Da bi učestvovali na turnirima ekipi zaljubljenika u basket neophodni su sponzori. Na svu sreću podršku su im je pružilo nekoliko firmi. Generalni sponzor po kojem ekipa i nosi ime je firma Extra auto, a podršku im pružaju i ‘Inspirit work and travel’ Novi Sad, ‘Kviki market’ i firma ‘Zukić’. Pred ovim mladim momcima su još brojne utakmice, sezona je u jeku, a gotovo da nema vikenda da nisu na nekom od turnira.