Ekološki pokret Vrbas i dalje zahteva reakciju nadležnih povodom zagađenja VBK

Par nedelja posle ekološkog akcidenta na Velikom bačkom kanalu koji je, kako prenose, izazvan delovanjem Fabrike ulja i biljnih masti „Vital“,  a koji je EP Vrbas uredno prijavio nadležnim službama, kao i najvišim nosiocima izvršne vlasti u Republici Srbiji, situacija je ostala nepromenjena.

„Obe pokrajinske inspekcije – i vodna, i za životnu sredinu – po nalogu svojih šefova, a po našoj prošloj prijavi, početkom nedelje obišle su „Vital“.  Epilog: sutradan su ventili iz kolektorskih jama ove fabrike ponovo odvrnuti! Prljavi cunami valja se ka Srbobranu! Toliko o ubedljivosti inspekcije i njihovom autoritetu“, poručuju iz Ekološkog pokreta Vrbas.

Oni još kažu da od prethodnog obraćanja predsednici Vlade Ani Brnabić, te ministrima Branislavu Nedimoviću i Goranu Trivanu, nisu dobili nikakav odgovor. Obratili su se ponovo, sada sa zahtevom da se suspenduje načelnik republičke inspekcije i odgovorni inspektori.

„S ovim inspekcijskim kadrom, ne može se sprečiti vandalizam nad prirodom i pristići Evropa! Još jedna zanimljivost! I pored korektnog odziva regionalnih medija, lokalni mediji su izgleda „alergični“ na ovu vrstu naših aktivnosti. I pored urednog obaveštavanja, selektivno prenose naša saopštenja, kad god se u njima provuče i najmanja kritika nekog dela državne uprave“, poručuli su još iz EP Vrbasa.