Saobraćajne gužve zbog direkcionog semafora

Od 5. jula od kada je postavljen direkcioni semafor na raskrsnici kod male pijace u Vrbasu, kolone vozila su često predugačke. Dešava se da vozilo u koloni stoji i po 15 minuta, da se smeni desetak zelenih svetala dok dođe vozilo na red. Problem je izražen posebno sredom, kada radi mala pijaca, tako da su kolone duge preko 500 metra.

Međutim, postavljanje direkcionionog semafora bilo je neophodno, jer bi u suprotnom auto škole izgubile licencu i Vrbašani ne bi mogli da polažu niti da imaju obuku vožnje u svom gradu, već bi bili prinuđeni da idu do nekog većeg grada. Upravo se to desilo u opštinama Srbobran, Žabalj, Titel…, u kojima su auto škole izgubile pravo da nude usluge obuke vozača.

“Kako bi ispoštovali Zakon, a da auto škole ne bi izgubile licencu, postavili smo direkcioni semafor kod male pijace. Ta raskrsnica nije bila najopterećenija za saobraćaj, ali je bila infrastrukturno opremljena, tako da smo bez previše ulaganja u kratkom roku mogli da postavimo direkcioni semafor. Ispostavilo se da je se sada zbog toga stvaraju gužve, ali ćemo vrlo brzo naći rešenje. Trenutno pravimo signalne planove i signali na direkcionionom semaforu ćemo uskladiti prema aktuelnoj situaciji”, kaže Goran Pejović, član Opštinskog veća.

Inače, direkcioni semafor postavljen je odlukom opština Vrbas i Saveta za bezbednost saobraćaja. Dolazak na raskrsnicu iz centra Vrbasa i skretanje u levo u Njegoševu ulicu, prema mostu na Velikom bačkom kanalu, regulisan je ovim semaforom.

Semafori koji daju direkcione svetlosne saobraćajne znakove koriste se za regulisanje kretanja vozila na jednom ili više prilaza raskrsnici, ili na jednom ili više krakova raskrsnice, ili za kretanje vozila iz jednog ili više smerova kretanja. Zeleni direkcioni signal, sa grafičkim simbolom, jednom ili dve strelice, primenjuje se kada je obezbeđeno da se kretanje vozila, u smeru određenom strelicom, odnosno strelicama, odvija bez konflikta.