„Aktivan bojkot“ izbora udružene opozicije – Pokretanje postupka za ocenu zakonitosti odluke o MZ Ustavnom sudu

Predstojeći izbori za sevete mesnih zajednica u opštini Vrbas bili su tema sinoć održane konferencije za medije, koju su organizovali predstavnici opozicije. Udružena opozicija po pitanju predstojećih izbora, pozvala je građane na bojkot, jer kako tvrde, Odluka o MZ koju je donela vladajuća koalicija u SO Vrbas je nezakonita.

“Usvajanjem Odluke o MZ vladajuća većina je ukinula samostalnost mesne samouprave u odlučivanju o načinu izbora članova Saveta mesnih zajednica i to predstavlja grubo kršenje Zakona i Ustava Republike Srbije. Mi predstavnici opozicije u Vrbasu odbijamo da pristanemo na još jedne nezakonite i izrežirane izbore”, rekao je Goran Roganović, (Dosta je bilo) na konferenciji za medije.

Prema rečima Dragana Stijepovića odbornika SDS nezakonitom odlukom je potpuno izmenjen izborni postupak. “Izabrana je Komisija za sprovođenje izbora u koju nije imenovan nijedan član opozicije, a dan izbora je 31.12.2017. godine, čime su potpuno obesmisleni izbori za članove Saveta mesnih zajednica. Sve učinjeno nedvosmisleno govori da u vladajućoj koaliciji vlada strah od slobodnih i fer izbora. Odbijamo da damo legitimitet kršenju Zakona i Ustava RS učešćem u montiranom izbornom postupku i ovom prilikom pozivamo sve građane opštine Vrbas da bojkotom izbora za članove Saveta MZ pošaljemo jasnu poruku vlasti da ne pristajemo na diktaturu i kršenje naših, Ustavom zagarantovanih, prava i sloboda”, rekao je Stijepović.

Prema rečima Marija Mažara (LSDV) predstavnici će u predstojećem periodu sprovoditi “aktivan bojkot” izbora, tako da će kroz letke, flajere i pamflete upoznati građane sa nezakonitim radnjama vladajuće koalicije. Predstavnici opozicije saopštili su da su pokrenuli inicijativu za ocenu zakonitosti Odluke o MZ i Odluke o raspisivanju izbora i da će po okončanju postupka pred Ustavnim sudom tražiti raspisivanje slobodnih i fer izbora za članove Saveta MZ u skladu sa Zakonom, Statutom opštine Vrbas i Statutima mesnih zajednica.

Predstavnici lokalnih opozicionih stranaka koji su podržali ovu inicijativu i koji će bojkotovati izbore su: Socijaldemokratska stranka, GG Dosta je bilo, Demokratska stranka, Pokret Dveri, Pokret za preokret, Nova stranka, Demokratska stranka Srbije i GG “Vrbaske vesti”.