Vrbaska Biblioteka proslavila svoj praznik

Povodom 82. rođendana Danila Kiša, koji je ujedno i praznik istoimene Narodne biblioteke u Vrbasu, u ovoj ustanovi okupili su se poštovaoci knjige i pisane reči kako bi čuli zanimljive detalje o životu ovog pisca, ali i kako bi najvernijim čitaocima tokom protekle godine bile upućene pohvale i uručene nagrade.

Svoj, novinarski prikaz Danila Kiša izneo je dr Milivoje Pavlović, autor knjige „Venac od trnja za Danila Kiša“ u kojoj je, kako je rekao, povezao detalje iz Kišovog života sa strukturom njegovog dela.

„Osim Narodne biblioteke Srbije koja je pre par dana obeležila jubilej ovog autora, slična manifestacija održana je još jedino u Vrbasu, mada je Kiš zaslužio da ga bolje i više slavimo jer je velikan koji nas u svetu predstavlja ne samo kao narod koji ima istoriju, već i kuluru. On nas i mrtav danas prezentuje u svetskoj kulturi, a mi smo mu se ‘odužili’ tako što u Beogradu nema ni spomenik, ni pristojnu tablu ili ulicu. Dok se danas mnogi zalažu za neke istorijski sporne ličnosti, za Kiša se niko ne bori“, rekao je Pavlović u uverenju da će se to promeniti.

U prilog Kišu ide podatak da je o njemu napisano četiri puta više knjiga nego što ih je sam napisao, i mahom u svetu, pošto je jedan od naših najprevođenijih pisaca. Kako je zaključio gost vrbaske Biblioteke, Kiš je pisac osuđen na trajanje, nova tumačenja i autor koji još nije ‘pročitan’.


Nagrade najvernijim čitaocima

Predstavljajući NB „Danilo Kiš“, koja raspolaže fondom od 128.000 knjiga, direktor ustanove, Milijana Radovanović posebno se zahvalila radnicima Biblioteke i čitaocima zbog kojih ova delatnost opstaje i postoji.

Prigodne nagrade uručene su Milenku Đukiću, čitaocu godine sa Odraslog odeljenja i Korini Glušac, najpredanijoj čitateljki Dečijeg odeljenja  u Vrbasu. Krstinja Karabasil je najvernija čitateljka u B.D. Polju, Viliki Sabo u Zmajevu, Snežana Štrbac u Kucuri, Anđela Božić u Ravnom Selu, a Ognjen Petrović čitalac godine u Savinom Selu.