Ksenija Mijatović u Vrbasu – Pozitivna psihologija – Ja mogu sve

Kroz edukativno predavanja u cilju osnaživanja žena, pod nazivom „Ja mogu sve“, Ksenija Mijatović, nekada poznata pevačica pop muzike, a sada psiholog – motivacioni predavač, pokušala je da animira vrbasku publiku. Tokom interakcije sa posetiocima tribine, mahom ženama, Ksenija je ukazala na značaj osnaživanja žena.

„Kroz mnogobrojne radionice koje sam širom Srbije održala, često sam se susretala sa ženama koje imaju unutrašnje slabosti i nemogućnost da se izraze. Zapravo postoje unutrašnje stege koje nedozvoljavaju da žene nešto učine, kažu, ispolje,  i  da se ostvare. Oduvek me je zanimalo šta je to što spreči ženu da živi svoj pun život. Jako je važno da kroz razne edukacije pokušamo da se oslobodimo stega“, poručila je Ksenija.

Nakon predavanja ona je izrazila zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih, ali i činjenicom da su je lepo prihvatili, učestvovali u vežbama, postavljali pitanja i iznosili svoje mišljenje.

Na ideju da organizuje predavanje pozitivne psihologije, o osnaživanju žena, došla je predsednica Komisije za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u opštini Vrbas, Marjana Maraš. „Ovakva predavanja su veoma značajna za žene. U narednom periodu ćemo sprovoditi slična predavanja i radionice, i pokušaćemo da animiramo građane da se uključe u što većem broju“, istakla je Maraš.

Pre početka predavanja, predsednik opštine, Milan Glušac, podsetio je prisutne da je Komisija za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u opštini Vrbas formirana  2005. godine. „Opština Vrbas se već dugi niz godina bavi pitanjem rodne ravnopravnosti. Za to vreme učinjeno je mnogo na promociji rodne ravnopravnosti u našoj opštini koja predstavlja što se toga tiče primer pozitivne prakse u Srbiji. Poslednjih godina Komisija za ostvarivanje rodne ravnopravnosti posebnu važnost dala je borbi protiv nasilja nad ženama. Napravljen je dobar tim sačinjen od predstavnika mnogih institucija, i urađeno je dosta toga u sprečavanju nasilja nad ženama“, istakao je Glušac.

Iako su žene u ukupnom broju stanovnika Srbije mnogo brojnije, čak 195.000 ima više žena nego muškaraca, u mnogim segmentima društva očigledna je neravnopravnost. Direktorica Pokrajinskog zavoda za rodnu ravnopravnost, Diana Milović iznela je podatke o nezaposlenosti žena, kojih je mnogo više u odnosu na muškarce, čak 38 odsto više nezaposlenih žena.