Opsežne pripreme u Muzeju pred manifestaciju „Muzeji za 10“

U Gradskom muzeju Кulturnog centra Vrbasa u toku je opsežna priprema manifestacije „Muzeji za 10“, koja se održava od 14. do 20. maja. Umesto dosadašnjih deset, program će trajati sedam dana, tokom koji će biti obeleženi Međunarodni dan muzeja – 18. maj, i Međunarodna noć muzeja – 19. maj. Razlika u odnosu na prethodne godine je  da muzeji nisu u obavezi da deset dana rade do deset sati uveče, već uobičajeno radno vreme, uz preporuku da da se ono  produži.

„Gradski muzej u Vrbasu za ovu manifestaciju planira tri izložbe; u našoj ustanovi biće prikazana izložba koja promoviše arheološke nalaze sa lokaliteta Šuvakov salaš – Кlisa, zapravo nakit koji je dokumentovan u srednjovekovnoj nekropoli. Izložba će biti kombinacija klasične i savremene, digitalizovane forme. Od eksponata izdvajamo srednjovekovni pojas, prstenje i ukras za glavu, čija izrada 3D rekonstrukcije je u toku. Očekujemo i rezultate analize humanog osteološkog materijala sa lokaliteta koji će biti predstavljeni javnosti u okviru izložbe. Druga izložba, izložba fotografija, biće postavljena u Galeriji Кulturnog centra Vrbasa i odnosi se na sada već tradicionalnu aktivnost u okviru obeležavanja Međunarodnog dana muzeja. Radi se fotografijama koje budu izabrane na konkursu pod nazivom ‘Muzej kao inspiracija’ sa temom ‘Muzej i komunikacija’, koji traje do 26 aprila. U Našoj galeriji Udruženja likovnih umetnika Vrbasa biće postavljena izložba slika nastalih na koloniji koja se održava tokom trajanja manifestacije u dvorištu Gradskog muzeja“, rekla je Vesna Grgurović, viši kustos u ovaj ustanovi.

I ove godine u programu će učestvovati Osnovna muzička škola koja će prirediti dvodnevni koncert, najverovatnije u Protestantskoj crkvi. Takođe, važan deo manifestacije „Muzeji za 10“, biće i promovisanje programa Timus, koji obezbeđuje digitalizaciju muzejske građe.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Hiperpovezani muzeji, novi pristupi, nova publika“. 19. maja planira se poseta Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Oni koji se odluče na put u Zrenjanin moći će da vide izložbu dela Jožefa Pehana, koju zajedno organizuju naša ustanova i Narodni muzej Zrenjanin. Iz Gradskog muzeja pozivaju građane Vrbasa da se prijave na telefon 707-510 ili da dođu lično u ustanovu i rezervišu svoje mesto za posetu Zrenjaninu, po simboličnoj ceni, i tako provedu prijatan dan u Zrenjaninu uz obilazak muzeja i programa.