Zlatna medalja za vrbaski hor “Bački pevači” na Festivalu u Bijeljini

Hor “Bački pevači” Kulturnog centra Vrbas, osvojio je zlatnu medalju na XVII horskom festivalu “Majske muzičke svečanosti” koji je održan u Bijeljini od 10 do 13. maja. U konkurenciji – ženski horovi, vrbaski hor osvojio je zlatno odličje i osvojio čak 93 boda. Pod dirigentskom palicom Jelene Aleksić ovaj ženski hor predstavio se sa četiri kompozicije: O occhi manza mia, Blagoslovi duše moja Gospoda, Svadile se babe i Primorski napjevi.

Pre desetak godina vrbaski hor osvojio je na istom festivalu zlatnu medelju, a hor je tada predvodila dirigentica Verica Zubović. Za dosta pevača iz vrbaskog hora ovo je druga zlatna medalja, a osnivač i dirigentica hora “Bački pevači”, pre desetak godina tada je bila jedna od pevača  vrbaskog hora. Nakon jučerašnjeg  nastupa u Bijeljini i osvojene zlatne medalje članice hora i dirigentica nisu krile zadovoljstvo, jer je ovo je najveći uspeh hora “Bački pevači” od osnivanja 2014. godine.

“Svi smo zadovoljni, za nas je ovo veliki uspeh. Postojimo svega četiri godine, a već smo uspešno uspeli da se predstavimo na nekoliko festivala. Ovo je rezultat kontinuiranog rada, zbog čega želim da se zahvalim svim članicama hora. Ovoga puta na takmičenju je  učestvovao samo ženski hor, ali su naši muški članovi tokom napornih proba dolazili da nas bodre i davali nam podršku, što nam je svima značilo. Na nekim od narednih fastivala spremaćemo kompozicije za mešoviti hor i pokušaćemo da se predstavimo u punom sastavu”, rekla je dirigentica hora Jelena Aleksić i zahvalila se na podršci Kulturnom centru i opštini Vrbas.

Na takmičenju u Bjeljini ženski hor “Bački pevači”, podeljene u četiri glasa, predstavljale su: sopran 1: Tanja Vujičić, Aleksandra i Anja Kovačević, sopran 2: Jasmina Simović, Branka Krneta i Dušanka Vučanović, alt 1: Nada Majski, Mira Tubić, Sanja Kalajdžić, Jelena Glamočić, i Miljana Koprivica, alt 2: Milena Aleksić, Seka Pastor i Milica Veselinović.  Ove godine na horskom festival u Bijeljini tokom četiri dana predstavilo se više od 1.000 horskih pevača među kojima je i 14 žena vrbaskog hora “Bački pevači”, što ovaj uspeh čini još značajnijim.

Nakon osvojenog zlatnog odličja za ovaj hor nema pauze, jer ih u narednom periodu čekaju brojni nastupi, jedan od njih je nastup u Beogradu povodom Dana slovenske pismenosti, a zajednički nastup sa ostalim horovima koji učestvuju u programu biće emitovan na video bimu koji će biti postavljen na Crvenom trgu u Moskvi.

“Pored nastupa u Beogradu koji nas očekuje za nedelju dana, hor ‘Bački pevači’ sprema se za učešće na festivalu horova koji se održava u Ohridu. Jedini razlog zbog kojeg se može desiti da ne učestvujemo na ovom takmičenju jeste finansijske prirode. Članovi hora ne mogu sami da finansiraju odlazak, tako da se  nadam da će opština i KC Vrbas moći delom da obezbede finansijska sredstva za učešće hora na festivalu u Makedoniji”, rekla je Aleksić.