Jedinstvena akcija u Vrbasu – Roditelji i nastavnici u školskim saobraćajnim patrolama

Formiranjem školskih saobraćajnih patrola, koje čine roditelji i nastavnici, učenici osnovnih škola u opštini Vrbas, posebno đaci prvaci, dobili su zaštitu na raskrsnicama kod svojih obrazovnih ustanova. Reč je o akciji jedinstvenoj u celoj Srbiji i nastavku  projekta „Policija u lokalnoj zajednici, koju su Policijska stanica Vrbas i opština Vrbas zejednički osmislili i sada je ostvaruju.

Obuku završilo 27 polaznika

Članovi školskih saobraćajnih patrola prošli su zvaničnu obuku sa saobraćajnim policajcima PS Vrbas, već juče počeli su da regulišu saobraćaj na pojedinim raskrsnicama, a danas su im na svečanosti u zgradi SO Vrbas, uručene diplome o uspešno završenom kursu.

„Saradnju sa opštinom Vrbas i građanima kroz projekat ‘Policija u lokalnoj zajednici’ započeli smo još 2015. godine, i iz godine u godinu osmišljavamo nove aktivnosti u kojima rad policije približavamo javnosti. Ove godine smo uspeli da sprovedemo ideju formiranja školskih saobraćajnih patrola, postigavši prvo dogovor sa opštinom Vrbas i aktivom direktora osnovnih škola, a zatim i sa zainteresovanim roditeljima. Obuku je završilo 27 polaznika koji će od sada unapređivati nivo bezbednosti na putevima kraj osnovnih škola, na mestima gde se od prvog  septembra u velikom broju kreću učenici, posebno prvaci“, rekao je Vlado Glođović, načelnik Policijske stanice Vrbas.

Kako kaže Glođović, školske saobraćajne patrole, prema zakonskim ovlašćenjima, imaju mogućnost regulisanja saobraćaja u zonama škole, vidno su obeležene svetlosnim prslucima i koriste stop palice i pištaljke. Patrole će svakodnevno pratiti dolazak učenika u škole, u obe smene.

„Ovo je akcija koja se izvodi po prvi put u Srbiji. Osmišljena je u cilju unapređenja bezbednosti naših najmlađih sugrađana, učenika osnovnih škola, a korist će imati i svi drugi građani. Sproveli smo obuku sa roditeljima i nastavnicima i oni sada čine školske saobraćajne patrole koje regulišu saobraćaj na raskrsnicama kraj škola“, rekao je Milan Glušac, predsednik vrbaske opštine.