„Karpati“ najbolji na XI Festivalu tamburaških orkestara u Šidu

Na 11. Festivalu rusinskih narodnih i tamburaških orkestara „Melodije ruskog dvora“ koji je protekle subote održan u Šidu, orkestar KPD „Karpati“ iz Vrbasa, po mišljenju publike pokazao se kao najbolji.  Pored „Karpata“, na manifestaciji su nastupili i orkestri Rusinskog kulturnog centra iz Novog Sada, Doma kulture iz Ruskog Krstura, KUD „Taras Ševčenko“ iz Đurđeva i KPD „Đura Kiš“ iz Šida.

“KPD Karpati su imali veoma uspešan nastup u Šidu na tradicionalnoj manifestaciji – Festivalu narodnih tamburaških orkestara, manifestaciji od posebnog značaja za rusinsku manjinu i koja je upisana u kalendar manifestacija Turističke organizacije Vojvodine. Po mišljenju i glasanju publike, osvojili smo prvo mesto, što nam je veoma značajno priznanje s obzirom da imamo novoformirani orkestar društva, koji uspešno prati rad našeg društva i svih sekcija. Ovim nastupom Karpati su završili sezonu, sada kreće kratka pauza i potom pripreme za nove nastupe i gostovanja. Moram da istaknem da smo ove godine nastupili na svim manifestacijama od posebnog značaja za rusinsku i ukrajinsku manjinu po kategorizaciji nacionalnih saveta, a mogu da se pohvalim nastupima u inostranstvu i to u slovačkom Svidnjiku, kao i u Poljskoj”, rekao je dr Dejan Zahorjanski, potpredsednik KPD “Karpati”.

Inače, festival u Šidu su otvorili Željko Kovač, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Rusina i Romko Papuga, načelnik Opštinske uprave u Šidu, a u revijalnom delu nastupilo je i slovačko KUD „Jednota“ iz Šida.

(foto Rutenpres)