Učenici iz Italije gosti Vrbasa i Gimnazije (FOTO)

U Vrbas su juče stigli učenici iz Italije, zahvaljujući učešću Gimnazije “Žarko Zrenjanin” u projektu organizacije “Intrerkultura”, koje podrazumeva razmenu učenika. Ukupno 22 učenika i dva profesora iz srednje škole u italijanskom mestu Lagonegro,  smešteno je kod svojih vršnjaka iz vrbaske Gimnazije, koji su pre pola godine bili gosti kod njih.

U svečanoj sali Gimnazije za njih je danas organizovan prijem u kojem su učesvovali gimanizajalci. Oni su izveli italjanske pesme i srpske narodne pesme. Prisutne je pozdravila Danica Paroški, pomoćnica predsednika opštine Vrbas, zadužena za obrazovanje, i poželela im prijatan boravak.

“Razmena učenika ima poseban cilj, a to je da učenici koji su kod nas upoznaju naš narod, državu, kao i učenike i svakodnevni život u porodicama u kojima su smešteni. Naša obaveza je bila da podržimo ovu  organizaciju, a to smo učinili materijalno i logistički. Učenici će upoznati osim našeg grada i glavni grad -Beograd, zatim  Smederevo i mnoge  znamenitosti Srbije. Očekujem da prijateljstva koja su se stvorila budu produbljena  i budu trajno dobro koje će izmeniti njihovo shvatanje života i osavremeniti način na koji razmišljaju naši i njihovi učenici“, rekla je Paroški.

Zahvaljujući profesorki u Gimnaziji, Snežani Škrbić, učenici  ove škole već drugu godinu učestvuju u razmeni. „Prošle godine smo posetili Kalari, a ove godine u maju imali smo priliku da posetimo gradić Lagonegro, na jugu Italije, sada su oni naši dragi gosti. Cilj je da se srednjoškolci kao mladi ljudi upoznaju, zbliže, kako bi se  prevazišli eventualni stereotipi i predrasude koje možda važe za različite narode. Važno je da  upoznaju tuđu kulturu. Dve godine za redom razmena učenika je sa Italijom, a nadam se da ćemo sarađivati i sa drugim zemljama“, rekla je Škrbić i dodala da je u program uključena cela zajednica, opština i ustanove u Vrbasu, koji su pomogl da se uspešno organizuje razmena učenika.

Direktorka Gimnazije „Žarko Zrenjanin“, Tatjana Kažić  poželela je gostima iz Italije da se lepo druže. „Nadam se da ćemo biti dobri domaćini. Potrudićemo se da im boravak ovde bude što ugodniji i da sa sobom ponesu lepe utiske“, istakla je Kažić.

Gosti iz Italije biće u Vrbasu do 19. novembra, a za to vreme obićiće mnoge znamenitosti Srbije. Inače, organizacija „Interkulrtura Srbija“   je deo  šire mreže IFS koja deluje u preko 50 zemalja sveta.  Na 1000 učenika učestvuje u razmeni. U Srbiji ova organizacija deluje 10 godina, a  vrbaska Gimnazija je dve godine u programu.