Otvoreni 51. Festival poezije mladih i 45. Paleta mladih

Svečanim programom u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“ na kom su stihove govorili pesnici Đorđe Nešić, Marija Šimoković, Veroljub Vukašinović i Emsura Hamzić,uz nastup Etno grupe „Vrelo“,  počeo je 51. Festival poezije mladih. Festival je otvorio Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.

„Lokalna samouprava zbog velikog značaja i doprinosa koje je afirmaciji grada dao Festival poezije mladih, manifstaciji je 2018. godine dodelila najviše društveno priznanje – Oktobarsku nagradu. Festival njegovi učesnici često nazivaju ulaznicom u svet pesništva. Zaista, mnogi pesnici koji su prve korake napravili na njemu, danas su ugledni pesnici i stvaraoci. Zato svima želim dobrodošlicu u Vrbas, pesnički Olimp u ravnici, koji ponosno stoji kao grad na pesnikovoj ruci. U ime opštine Vrbas, koja je sve vreme pokrovovitelj ove izuzetne manifestacije, želim u ovoj svečanoj prilici da se zahvalim pesnicima, organizatorima i svima koji su sve ove godine gradili Festival“, rekao je Glušac na otvaranju.

Među 96 pristiglih rukopisa iz Srbije i zemalja regiona, izabrani su finalisti  ove manifestacije: Slađana Bušić, Ana Ivanović, Mima Peković, Anđela Pendić, Matija Petrović, Petar Rakočević, Radovan Sinđelić, Šimon Tsubota, Amina Hrnčić i Faruk Šahat. Pobednik će zvanično biti poglašen na završnoj večeri u subotu, 25. maja.



Sandra Janjatović laureat 45. Palete mladih

Osim Janatovićeve, mlade akademske slikarke iz Sombora, u konkurenciji likovne manifestacije našli su se i Aleksandar Radičević iz Vlasotinca, Branislava Pantelić iz Rume, Danica Veselinović iz Loznice, Isidora Miljanić iz Vrbasa, Nikola Dimitrović iz Beograda, Nina Milivojević iz Užica, Suzana Dželatović iz Ćuprije, Suzana Vulović iz Ivanjice i Tamara Šipicki iz Sombora.