Ravno Selo Film Festival po treći put spojio publiku i filmske stvaraoce

Muzičkim nastupima Ane Stanić, Dušice Novaković, Mirne Radulović, Ksenije Mijatović i Luke Maraša, uz pratnju Novosadske filharmonije, koji su izvodili popularne filmske numere, svečano je otvoren treći Ravno Selo Film Festival. Usledila je projekcija igranog filma  Kralj Petar Prvi, reditelja Petra Ristovskog, u kom glavnu rolu tumači Lazar Ristovski, osnivač Ravno Selo Film Festivala koji se prethodno obratio okupljenoj publici.

„Verujem se da smo veoma blizu početku rekonstrukcije Doma kulture u Ravnom Selu. Glavni projekat rekonstrukcije je završen i početkom naredne nedelje dobićemo građevinsku dozvolu za radove. Veoma sam srećan zbog toga jer to je bila i naša misija. Festival smo pokrenuli da bismo skrenuli pažnju na Dom kulture, i nadam se da će u budućnosti sve rasti, i Ravno Selo Film Festival, i Dom kulture, i broj filmova na smotri, i interesovanje za festival. Palicu vođenja festivala već sam predao članovima porodice kao i Ravnoselcima koji su moja velika porodica“, rekao je Lazar Ristovski.

Tokom svih dana Festivala obezbeđen je besplatan autobuski prevoz iz Vrbasa, Bačkog Dobrog Polja i Zmajeva. Autobus polazi ispred vrbaske Gimnazije u 19 časova, a potom skuplja putnike na usputnim autobuskim stajalištima. 

Tokom tri dana festivala biće prikazano četiri filma u glavnom takmičarskom programu i osam filmova u omladinskom programu studenata Akademija umetnosti iz Novog Sada i Cetinja. Prema programu, u subotu i nedelju, 22. i 23. juna, biće prikazana četiri filma u takmičarskom programu: Čovek koji je kupio mesec, reditelja Paola Zuke (Italija), Između dana i noći, reditelja Andra Martinovića (Crna Gora), Taksi bluz – Miroslava Stamatova (Srbija), i Poslednji Srbin u Hrvatskoj – Predraga Ličine (Hrvatska i Srbija). Festival dodeljuje dve nagrade za dugometražni debitantski film i jednu za kratkometražni omladinski film. Zlatni klip festivala za najbolji film je nagrada od 1.500 evra, dok je nagrada za najbolji film po izboru publike 1.000 evra. Žiri će na poslednjoj večeri proglasiti pobednike u obe kategorije, i dodeliti Zlatni klip festivala za najbolji film u programu kratkometražnog omladinskog filma u iznosu od 500 evra.

Žirijem glavnog takmičarskog programa predsedava Marijana Janković, dok su ostali članovi Darko Bajić i Aleksandar Protić. Žiri publike čine: Maja Maraš, Veselin Crnovčić i Maja Milinić. Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, opštine Vrbas i producentske kuće Zillion film.