U Gradskom muzeju predstavljene mogućnosti „šumske medicine“

U nastavku akcije „Pozovi komšiju u muzej“, Gradski muzej Кulturnog centra Vrbasa i Turistička organizacija Vrbasa organizovali su predavanje na temu zdravstvenog turizma. Dr Gorana Isailović, predsednica Medikal SPA asocijacije Srbije, predstavila je okupljenima u Gradskom muzeju mogućnosti „šumske medicine“, nove grane medicine koja u svoja istraživanja uključuje uticaj boravka u šumi i prirodi uopšte na ljudsko zdravlje. Radi se o interdisciplinarnoj nauci koja obuhvata elemente alternativne medicine, medicine bazirane na uticajima životne okoline i preventivne medicine.

„Bavimo se proučavanjem zdravih stilova života njihovom implementacijom. Šumskom medicinom bavimo se od 2012. godine i lideri smo u ovoj oblasti u ovom delu Evrope. Radi se o novoj grani medicine, javnog zdravlja i zdravstvene medicine u kom nas globalni svetski trend vraća majci prirodi. Moto našeg pokreta je ‘prepisivanje prirode’ ili ‘priroda na recept’, tako da kad imate neki problem i odete kod lekara, umesto bensedina ili bromazepana, lekar vam prepiše dvočasovni boravak u šumi. Slušanje ptičica i šumskog potoka, udisanje šumskog vazduha, otklanja stres i jača imunitet, što si nemerljivi benefiti šumske medicine. Vojvodina ima svoje specifičnosti ali isto donosi stepska vizura ili pogled u stepu, pejzaž terapija, reke ili jezera, sve to može biti od koriste, a po japanskoj školi čiju tradiciju mi sledimo, smatra se da ako u toku nedelje dva sata boravimo u prirodi, to jača naš imunitet višestruko. Čuvajmo zdravlje bez lekova“, poručila je dr Isailović.

„Ovo je prvi put da promovišemo ovu vrstu turizma i nadamo se da to može biti uspešan projekat. Pozvali smo brojne partnere koji mogu dati doprinos promociji zdravstvenog turizma, u nadi da možemo uspostaviti saradnju u ovoj oblasti. Obično smo usmereni na manifestacioni ili sportsko-rekreativni turizam i mislim da i ova nova vrsta turizma može doneti šanse za Vrbas“, rekla je Marija Zlatović Arsenijević, direktorka Turističke organizacije opštine Vrbas.