Akcija vrbaskih Ekologa “Očisti iza svog psa” – Apel na savest vlasnika

Kako to najčešće nije slučaj, Ekološki pokret Vrbasa je postavio novi pano u centru Vrbasa sa porukom koja podseća vlasnike pasa da počiste iza svojih ljubimaca koje izvode u šetnju.

“Život u naselju podrazumeva neke norme ponašanja, koje psi svakako ne znaju, ali bi njihovi vlasnici trebalo da znaju i to ne samo u većim gradovima, već i u palankama poput naše. Javna higiijena je deo urbane kulture jer deo onoga što ostane na trotoarima, pokupi se na obući i unese u domove. Životinjski izmet, ostaci hrane i pljuvačka stalni su rizik po zdravlje i česti uzrok izbijanja zaraznih bolesti. U nekoliko navrata zahtevali smo od lokalne samouprave da povremeno organizuje pranje trotara u centralnim delovima grada, ali na žalost bez eha. Nadamo se da će barem nemarni vlasnici pasa osetiti razlog za promenu ponašanja i da će u šetnji svojih ljubimaca uvek pri sebi iimati jednokratne rukavice i plastične kese”, navode vrbaski ekolozi u svom saopštenju.


Uz evidentan nemar vlasnika po pitanju higiijene, nemar je primetan i kada su u pitanju odbačeni vlasnički psi, osuđeni da lutaju gradskim ulicama.


Aktivnost je sprovedena u sklopu projekta „Građani u akciji – združeno u korist prirode“, koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine. 

Više o problemu sa psima lutalicama u opštini Vrbas čitajte u najnovijem Bačka Press-u koji je na kioscima od 5. decembra.