Počelo polaganje cevi od izvorišta vode u Vrbasu do Kucure i Savinog Sela

Počela je realizacija projekta vrednosti 4,1 milion evra koja podrazumeva izgradnju vodovoda dugog 14 kilometara od izvorišta vode u Vrbasu do Kucure i Savinog Sela. Druga faza podrazumeva nastavak polaganja cevi od Kucure ka Zmajevu i ostalim naseljima vrbaske opštine, najavljeno je iz lokalne samouprave i JKP „Komunalac“, koji ovaj projekat ostvaruju u saradnji i uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture., Nemačke razvojne banke KfW i konsultantske kuće SETEC.

„Da bi do ovoga stigli morali smo puno toga prethodno uraditi u oblasti vodosnabdevanja. Značajno smo smanjili gubitke, sa 42 odsto na 24 odsto, izbušili smo dva nova bunara, revitalizovali 13 starih, zatim zamenili smo 300 ventila u šahtovima u gradu, koji, inače, nisu menjani 50 godina. Takođe, zamenili smo 13 bunarskih i 31 fekalnu pumpu i automatizovali i energetski optimizovali ceo sistem, kao i zamenili čak 15.000 vodomera od kojih se više od pola daljinski očitava, po čemu smo prvi u Srbiji“, rekao je Glušac.

Državni sekretar dr Miloje Obradović izrazio je zadovoljstvo zbog početka radova na povezivanju vrbaskog vodovoda sa Kucuruom i Savinim Selom,  dok je Siniša Adamović, direktor JKP „Кomunalac“, rekao je da su izvođači radova počeli sa polaganjem cevi prema Kucuri i prvi deo projekta će biti gotov do kraja septembra.

„Paralelno teku tenderi za izgradnju pet bunarskih polja na Vodozahvatu, a nakon toga ide tender za izgradnju novog rezervoara od 1.500 kubnih metara i proširenje postrojenja i priprema za povezivanje sa preostala tri mesta, Zmajevom, Bačkim Dobrim Poljem i Ravnim Selom, jer će se iz ovih sredstava započeti i južni krak vodovoda“, rekao je Adamović.