Nagrada „Nebojša Devetak“ za najbolji prilog u „Tragu“ pripala Mirku Demiću

Žiri za dodelu nagrade „Nebojša Devetak“ za najbolji prilog objavljen u toku godine u časopisu „Trag“ koji objavljuje Javna biblioteka „Danilo Kiš” u Vrbasu, radio je u sastavu: Saša Radojčić, predsednik, Đorđo Sladoje i Branislav Zubović. Posle nekoliko krugova konsultacija, žiri je 9. novembra 2021. doneo jednoglasnu odluku da nagrada „Nebojša Devetak“ za 2020. godinu pripadne Mirku Demiću za esej pod naslovom „Poricanje kao igra ogledala kod Crnjanskog“, objavljen u 62. broju Časopisa „Trag”.

U obrazloženju žirija se navodi da Mirko Demić, poznati i višestruko nagrađivani prozni pisac, u ovom dvodelnom eseju razmatra dve slične problemske situacije u delima Miloša Crnjanskog: reč je o knjigama Kod Hiperborejaca i Roman o Londonu, a sam problem bi mogao da se odredi kao pitanje poricanja prethodno jasno nagoveštenog erotskog odnosa. Demić pokazuje da postoje brojne strukturne i simboličke sličnosti između pasaža u pomenutim delima, gde sa jedne strane narator knjige Kod Hiperborejaca, a sa druge knez Rjepnin u Romanu o Londonuučestvuju u složenoj drami Erosa. Njihovo izričito poricanje završnog čina te drame Mirko Demić interpretira kao višestruku „igru ogledala“ samog Crnjanskog, koji svojom književnom majstorijom „navodi čitaoca na tanak led, ne bi li pomislio kako je bilo obrnuto od onog šta opisuje, dajući time dubinu, a onda i sugestivnu snagu iskaza“.

Demićev postupak u gradnji ovog eseja je hibridan – on konstelacije svojih pitanja i nagoveštaja odgovora, gradi više pripovedanjem, nego pojmovnom analizom, i tako njegov govor dolazi sa jedne meta-narativne ravni, što ga čini poetički samosvesnim, ali ujedno svežim i čitkim štivom, pristupačnom i čitaocu koji ne poseduje neka posebna znanja književnoteorijske i književnoistorijske prirode. Esej o Crnjanskom Mirka Demića stoga može da se priključi magistralnoj liniji novije srpske esejistike, zagledane u vrhunske kulturne vrednosti – u ovom slučaju delo Miloša Crnjanskog – i sposobne da stupi u stvaralački dijalog sa tim vrednostima.

„Nagrada koja podrazumeva plaketu i novčani iznos biće dodeljena na Dan biblioteke „Danilo Kiš”, 22. februara 2022. godine“, navodi se u saopštenju.

Narodna biblioteka „Danilo Kiš“ je 2018. godine ustanovila književnu nagradu „Nebojša Devetak“ u znak sećanja na kolegu, glavnog i odgovornog urednika „Traga“ (2010-2017) i istaknutog pesnika, za najbolji prilog objavljen u Časopisu za književnost „Trag“ za prethodnu godinu. Dosadašnji dobitnici su: Milutin Ž. Pavlov, Veroljub Vukašinović i Ivan Lalović.