Intervju: Igor Marojević

Igor Marojević, književnik dobitnik ugledne Književne nagarde „Karolj Sirmai“

Ja sam i Vrbašanin i odavde sam poneo obučenost da pišem

 

„Živeo sam u šest gradova u tri države tako da nemam svoj grad. Međutim, ja sam i Vrbašanin jer sam odavde poneo obučenost da čitam i pišem i smirenost u ravnici, kao i austrougarskoj gradnji“, izjavio je Igor Marojević pisac, za Oko nas.

Najsvežije priznanje, ugledna Književna nagrada Karolj Sirmai stigla Vam je iz rodnog Vrbasa. Šta Vam znači?
Znači mi što je nazvana po dobrom piscu mračne i tačne poetike i što su „Beograđanke“ koje su dobile dotičnu nagradu takođe mračna knjiga.
Šta nagrade znače piscu i književniku da li je to ono klasično (umetnici kad ih dobiju obično prvo kažu: trudićemo se da ih opravdamo), ili nešto drugo?
Znače mi samo one nagrade nazvane po piscima koje poštujem. Mnogo više od nagrada znači mi publika.
igor_marojevic_2Vrbasko-temerinskoj, prethodile su književne nagrade „Desimir Tošić“ i „Stevan Pešić“, ima li neka koja bi Vam posebno bila draga i značajna?
Bilo ih je i još, ali nisam razmišljao o tome koju bih sledeću nagradu voleo.
Da li je bio neki poseban filing primanje nagrade, eto baš u Vrbasu, Vi ste Vrbašanin?
Živeo sam u šest gradova u tri države tako da nemam svoj grad. Međutim, ja sam i Vrbašanin jer sam odavde poneo obučenost da čitam i pišem i smirenost u ravnici, kao i austrougarskoj gradnji.
Ali na srcu Vam je više Beograd, zapravo Beograđanke?
To je jedini grad kojem sam se uvek vraćao. Međutim, ja sam i Vrbašanin jer možda baš zato što sam tu rođen za stalno boravište izabrao sam Zemun kao ravničarski deo Beograda, mesto takođe austrougarske gradnje koje se, ako već ne u Bačkoj, nalazi u Sremu.
Knjiga Beograđanke u izdanju Lagune, je Vaš bestseler (po srpskom) iako ispred ove knjige stoji Vaš značajan književni opus?
U tome ne vidim nikakvu protivrečnost.
Knjiga o Beograđankama nije samo knjiga o drugačijim ženama, nego i o savremenim problemima, a negde ste izjavili da su žene i kvalitetniji deo društva?
To je neminovno u društvu vojno i ekonomski poraženih muškaraca.
Dejan Stojiljković, urednik Lagune, za ovu knjigu rekao je, između ostalog, svaka od ovih priča će vas rasplakati, nasmejati, ali će te u njima pronaći zrnce mudrosti, a to je?
Možda bi to ipak bilo najbolje pitati Deksu.
Kako provincijalke da imaju hrabrosti da očuvaju individulanost u malim sredinama?
To je mnogo veći problem nego u zaista velikom gradu. Iskreno, možda i nerešiv zbog neizbežne upućenosti čoveka na jedne te iste ljude. I sam sam živeo u nekoliko provincija i taj problem rešio prelaskom u metropolu.
Kako vidite i ocenjujete savremenu književnu scenu?
Kao pretežno zaostalu i korumpiranu, praktično lišenu kritike. Srećom, srpsku kulturu održali su individualci koji su radili kao da je sve u najboljem redu.
Ne možemo da Vas ne pitamo o položaju srpske kulture za koju se do skoro izdvajalo 0,62 posto na državnom nivou?
Više puta sam rekao da bi časnije bilo ukinuti Ministarstvo za kulturu, nego kulturu preko takvog odnosa vlade ponižavati.
Šta bi ste poručili i poželeli Vrbašanima u Novoj 2016.godini?
Isto što i sebi: minimalnu uzlaznu putanju.


Jednoglasna odluka žirija

igor_marojevic_3Svečanim programom u gimnaziji „Žarko Zrenjanin“ obeležena je 40 godišnjica dodele književne nagrade Karolj Sirmai. Dobitnik ovogodišnje nagrade Karolj Sirmai koju dodeljuju opštine Temerin i Vrbas je pisac Igor Marojević za zbirku “Beograđanke” u izdanju “Lagune”. Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: esejista, književni teoretičar, kritičar i istoričar Janjoš Banjai i književnici Ivan Negrišorac i Franja Petrinović. Po mišljenju žirija najbolja zbirka kratke proze u srpskoj književnosti u poslednje dve godine je “Beograđanke”, a nagradu je Igoru Marojeviću uručio književnik Đeze Bordaš. Zahvaljujući se na nagradi pisac Igor Marojević koji je rođen i detinjstvo proveo u Vrbasu, rekao je da mu je posebno zadovoljstvo što je dobitnik ove ugledne nagrade. U okviru svečanog programa prezentovana je izložba posvećena životu i književnom delu Karolja Sirmaia koja je bila postavljena u Matici Srpskoj u Novom Sadu. Inače, ove godine su obeležena dva jubileja 40 godina od kada je ustanovljena književna nagrada Karolj Sirmai i 125 godina od rođenja ovog velikog književnika. Književna nagrada Karolj Sirmai ustanovljena je 1975. godine i od tada se dodeljuje svake parne godine mađarskom, a neparne srpkom piscu.

Oko Nas Info