Predstavnik Vlade Mađarske posetio vrtić “Suncokret”

Predstavnik Vlade Mađarske Ištvan Grežo, pomoćnik državnog sekretara, posetio je danas vrtić „Suncokret“ Predškolske ustanove „Boško Buha“.
To je prvi objekat u kojem je formirana grupa za decu pripadnike mađarske nacionalne zajednice. „Vlada Mađarske razmišlja i brine o svim Mađarima u susednim državama i sa zadovoljstvom posećujemo Vrbas, grad u kojem je nakon dve decenije oformljeno odeljenje koje u Predškolskoj ustanovu uči na mađarskom jeziku. To je za nas veoma važno i uvereni smo da će vredno angažovanje opštine Vrbas na formiranju ove grupe, koje izuzetno cenimo, doprineti uspostavljanju još čvršće saradnje naših država.
Mađarska Vlada bi volela da što pre u Evropskoj uniji vidi Srbiju, na taj način i Mađare koji žive u njoj, jer svi narodi na ovom prostoru imaju zajedničke brige, zajedničke radosti i treba sve činiti na poboljšanju života svih ljudi“, rekao je Ištvan Grežo, koji se na licu mesta uverio kako funkcioniše grupa koja uči na mađarskom jeziku, izrazio zadovoljstvo zbog stvaranja uslova za tako nešto, i iskoristio priliku da svu decu u „Suncokret“ obraduju igračkama, voćem i slatkišima. Zajedno sa gostom iz Mađarske „Suncokret“ su posetili i predstavnici Nacionalnog saveta Mađara i rukovodstvo opštine Vrbas. Rad grupe na mađarskom jeziku, pre nego što je u nju stigao dovoljan broj dece za funkcionisanje u skladu sa propisanim normama, prvo je finansirao Nacionalni savet Mađara, a zatim PU „Boška Buha“ iz sopstvenih sredstava. Za ovu decu obezbeđen je prevoz do objekta „Suncokret“.
„U ime Skupštine opštine Vrbas izražavam veliko zadovoljstvo što danas imamo posetu zamenika državnog sekretara Mađarske našoj ustanovi i novoformiranoj grupi na mađarskom jeziku. Uverena sam da će naši susedi biti zadovljni koliko su deca napredovala od formiranja grupe, posebno što mnoga nisu znala mađarski jezik, iako su im roditelji pripadnici ove nacionalne zajednice. Svako treba da neguje svoju tradiciju, jezik, kulturu i običaje i obaveza je naše lokalne samouprave da stvorimo uslove za tako nešto u ustanovama čiji smo osnivači“, rekla je Marjana Maraš, predsednica SO Vrbas.


[cwa id=’str-vesti-12-naslova’]