Obeležen Nacionalni praznik Rusina

Rusini 2Deveti Nacionalni praznik Rusina u Srbiji, odnosno njegova Centralna svečanost ove godine organizovana je u Kuli 16. januara. Program je počeo u prepodnevnim časovima s turnirom u šahu u prostorijama rusinskog KUD „Dr Havril Kosteljnik“, zatim je u Školi za osnovno muzičko obrazovanje predstavljena monografija „Iz života Rusina u Kuli“, a pre Arhijerejske Službe Božije, u prostorijama grkokatoličke parohije u Kuli održana je izložba ikona. Josafata Hardija iz Slovenije. Rusini iz Kule na Centralnoj proslavi organizovali su i dve likovne izložbe svojih sugrađanki – akademske slikarke Lidije Barna i slikarke-amaterke Amalije Kovač. Za goste i domaće bili su spremljeni i etno-stolovi sa tradicionalnim jelima, a kao i predhodnih godina, kruna Centralne proslave praznika Rusina bila je Svečana akademija u Velikoj sali Kulturnog centra Kula.
Ceo program završen je zajedničkim koktelom za goste, učesnike i domaće u prostorijama Mađarskog kulturnog centra „Nepker“. Svi programi, a naročito oni večernji, bili su jako posećeni i na njima su prisustvovali Rusini iz Srbije, iz Hrvatske i Slovenije, predstavnici državnih i pokrajinskih organa, Opštine Kula i lokalnih samouprava gde žive Rusini, predstavnici drugih nacionalnih zajednica, članovi Nacionalnog saveta Rusina i njegovih područnih kancelarija, sveštenici, rukovodioci najznačajnijih rusinskih ustanova i udruženja.
rusini_3– Lepo je po deveti put videti naše simbole pored državne i vojvođanske zastave, pored državne himne slušati i našu svečanu pesmu, što svaki put bude dirljivo – rekao je ovom prilikom predsednik NS Rusina Slavko Rac i kroz više analogija i istorijskih primera akcentovao značenje tradicije i kulture u svakom društvu, kao i osetljive međusobne odnose i uzajamne obaveze većina i manjina.
Na sceni Kulturnog centra, gde je za ovu priliku osmišljena posebna scenografija autora dr Darka Vukovića, profesora dizajna na novosadskoj Akademiji umetnosti, posle uvodnih slova značajnih gostiju, na Centralnoj akademiji je i ove godine izveden dobro izabrani i posebno kvalitetno i uspešno izveden pevačko, muzički i recitatorski program. Pored domaćina iz rusinskog KUD-a, akcenat je bio i na profesionalnim muzičarima iz Kule – koji su poreklom i Rusini.
Sve manifestacije Centralne proslave u Kuli su organizovali, pripremili i pomogli Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina, Organizacioni odbor proslave, Opština Kula, KUD „Dr Havril Kosteljnik“, kulska Područna kancelarija NS Rusina, Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Kuli, Kulturni centar Kula i Kulturno-prosvetna zajednica Opštine Kula.
Inače, Nacionalni praznik Rusina, 17. januar, u vikendu za nama obeležen je i u drugim mestima gde žive pripadnici ove nacionalne zajednice, kao što su to Subotica, Šid, Kucura, Novi Sad, Vrbas, Đurđevo, Gospođinci, Novo Orahovo, Bikić Do, Sremska Mitrovica, Ruski Krstur.


[cwa id=’str-vesti-8-naslova’]