Predstaljeni rezultati projekta „Policija u lokalnoj zajednici“

Rezultate šestomesečnog pilot projekta „Policija u lokalnoj zajednici“, predstavio je protekle nedelje načelnik Policijske stanice Vrbas Vlado Glođović rukovodstvu opštine Vrbas i predstavnicima lokalnih preduzeća, ustanova, organizacija i udruženja građana.
Ovaj projekat sproveden od 01. juna do 01. decembra 2015. godine. Prema rečima Glođovića pojam policije u lokalnoj zajednici podrazumeva koncept moderne policije, stalno na usluzi građanima i u stalnom kontaktu sa njima.
policija_2„Povećani bezbednosni rizici koji karakterišu današnjicu u celom svetu, ne mogu se kontrolisati samo radom policije, već je potrebna i stalna saradnja i partnerski odnos sa građanima, lokalnom samoupravom, institucijama, ustanovama u zajedničkom rešavanju problema. Ovaj koncept postoji u razvijenim evropskim zemljama, a mi smo našim projektom započeli taj model da primenjujemo i kod nas“, rekao je Glođović i podsetio na niz akcija koje je u okviru projekta „Policija u lokalnoj zajednici“ organizovala Policijska stanica i brojni partneri. Neke od tih akcija bile su: prezentacija Policijske uprave i Žandarmerije sa pokaznom vežbom, promocija bezbednog učešća u saobraćaju za motocikliste, akcija promovisanja raznih vidova zaštite od nasilnika za pripadnice lepšeg pola, zatim akcija edukacije biciklista, akcija edukacije za traktoriste i vozače poljoprivrednih mašina, i na kraju pilot projekta velika akcija „Sportom protiv nasilja i narkomanije“, koja je imala i humanitarni karakter. Prema analizi, tokom sprovođenja akcija ostvaren je kontakt sa više od 10.000 građana, što je oko 40% ukupnog stanovništva grada Vrbasa. Govoreći o rezultatima u 2015. godini, tačnije u periodu u kojem je sprovođen projekat, Glođević je rekao da je broj krivičnih dela smanjen za 8%, a broj teških krađa za 53%. „Povećan je broj hvatanja izvršilaca na delu, povećen broj otkrivenih krivičnih dela za 53 odsto, posebno na polju sprečavanja narkomanije i nasilja u porodici. Smanjen je broj razbojništava za 48%, povećan broj prijava nasilja u porodici za 28%, i povećan broj zaplena za čak 150%. Broj saobraćajnih nezgoda smanjen je za 8%“, rekao je Glođović.


[cwa id=’str-vesti-10-naslova’]