Kankaraš promovisao treću knjigu

Hodočašće stazama stradanja

Mladi vrbaski pesnik Igor Kankaraš održao je promociju svoje treće knjige pod nazivom „Hodočašće stazama stradanja“. Pred punom salom svojih sugradjana, Kankaraš je govorio stihove iz najnovije knjige, a o stvaralaštvu ovog autora govorili su istoričar Vladimir Kaljević, recezent knjige Jelena Delibašić, kao i Rodoljub Uskoković, predsednik Udruženja srpsko – ruskog prijateljstva „ROD“ koje je bilo organizator ove promocije.
Istoričar Vladimir Kaljević je, tom prilikom, napomenuo da Kankaraš u svojoj knjizi prati konkretne istorijske događaje od Prvog svetakog rata.
– Autor vešto oslikava svu tragiku jednog naroda. Prateći istorijsku nit, Igor je tananom pesničkom dušom odao počast svakom Srbinu stradalom u svetskom pokolju nazvanom Veliki rat. Ova poema bećkovićevskog stila i epske jačine može da mi posluži, ne samo kao dragoceno svedočanstvo, nego i kao važno štivo u podučavanju mladih generacija koji su, nažalost, zarobljeni u sivilu savremenosti – istakao je Kaljević.
Recezent knjige „Hodočašće stazama stradanja“ Jelena Delibašić je kazala da je „Igorova poema opomena pitanju slobode čoveka“.
– Ovu poemu, a pogotovo njen kraj i završetak kao sublimacija skretanja pogleda na sve ono što nam se dešavalo i ono što će tek doći, ne želim da shvatimo kao krik poniženih i uvređenih već kao jedan trzaj savremenog čoveka koji je svestan, koji želi da radi, živi i opstaje od svog rada – rekla je Delibašić.
Predsednik Udruženja srpsko – ruskog prijateljstva „ROD“ Rodoljub Iskoković je istakao da je poezija Igora Kankaraša „pevanje, ali i suočenje sa istorijom, sudbinom i patnjom našega naroda“.
– Njegova poezija u sebi nosi odjek mnogih istorijskih istina koje su ponovo proživljene kroz veštu reč našeg pesnika, ali i kroz njegova osećanja prožeta ljubavlju, brigom, pa čak i strepnjom nad budućim putevima naše zemlje. Pesme Igora Kankaraša oživljavaju sećanja koja moderni svet i vreme, pa i velike svetske sile nastoje da izbrišu iz svesti srpskoga naroda i učine da zaboravimo ko smo, šta nas vezuje i kuda idemo – rekao je Uskoković.
Autor kjnige Igor Kankaraš je izrazio zadovoljstvo što je objavio poemu sa ovakvom tematikom.
– Posebno sam ponosan što je ona izazvala interesovanje u gradu u kom sam rodjen, odrastao i dorastao. Jesam kolonističko dete, ali rane naroda mene ne bole manje nego starosedeoce. Pa ipak, svi smo mi odnekud došli. Na samom kraju knjige pobrojao sam svih 76 imena mojih Starovrbašana palih u Velikom ratu – kazao je Kankaraš.
Na promociji knjige „Hodočašće stazama stradanja“ nastupili su i Mirjana Zec i Andrijana Ederinski iz vokalne grupe Udruženja srpsko – ruskog prijateljstva „ROD“, kao i narodni guslar Miljan Vuujović.
Igor Kankaraš je saradnik više dnevnih i periodičnih novina u našoj zemlji. Do sada je objavio dve knjige i to zbirku tekstova koji su objavljeni kao novinske kolumne „Pa ti pitaj Boga“ i knjigu pesama „Lužnjak u saksiji“. Njegove pesme su prevođene na francuski jezik. Poema „Kada budem umro“ se izvodi na scenama više amaterskih pozorišta kulturno – umetničkih društava.


[cwa id=’str-vesti-10-naslova’]