JKP „Komunalac“ nabavilo 4 nova trimera

Četiri nova trimera od pre nekoliko dana mogu se videti i čuti na zelenim površinama na području vrbaske opštine. JКP „Кomunalac“ nabavilo je ovu mehanizaciju da bi travnjaci bili što uredniji.

Održavanje javnog zelenila veoma je zahtevno, posebno u Vrbasu koji, pored Sombora, važi za najzeleniju varoš u Vojvodini. Iako se čini da je najlakše brinuti o drveću i cveću, taj posao obavlja čitav tim zaposlenih u PJ „Čistoća“. Oni sade, zalivaju, obilaze, kose, orezuju i čiste da bi svojim sugrađanima obezbedili prijatan ambijent i boravak u gradu.

Nega cvetnih površina„Da bi jedan prostor lepo izgledao, potrebno je uložiti dosta truda, rada i vremena. Jedna od najvažnijih stvari prilikom uređenja je postojanje plana, odnosno, idejnog rešenja koje će se realizovati. Pri uređenju, nikako ne smemo zaboraviti održavanje zelene, novonastale ili već postojeće zelene površine“, kaže Tamara Milošević, inženjerka hortikulture i pejzažne arhitekture.

U „Zelenilu“ se košnja i orezivanje, takođe, obavljaju po unapred utvrđenom planu. Ekipe kose travnjake samo na lokacijama koje su predviđene godišnjim ugovorom sa lokalnom samoupravom. U zavisnosti od budžeta predviđenog za tu godinu, lokacije koje se kose šire se i sužavaju u zavisnosti od prioriteta.

„Dobijamo pozive od sugrađana da bi trebalo neke površine dodatno pokositi ili orezati, a koje nama nisu predviđene za održavanje godišnjim ugovorom. U tom slučaju, građani se mogu obratiti komunalnoj inspekciji koja izlazi na teren, pravi zapisnik i dostavlja nam rešenje na osnovu kog mi to možemo izvršiti“, objašnjava inženjerka hortikulture u JКP „Кomunalac“ Marta Bolc Кovač.