Radovi na Centralnom postrojenju za preradu otpadnih voda

Linija vode na Centralnom postrojenju za preradu otpadnih voda (CPPOV) Vrbas – Kula, koji finansira Evropska unija, u završnoj je fazi. U toku su pripreme za izvođenje mokrih proba. Tim povodom, danas su postrojenje, s predstavnicima Programa podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave (MISP), obišli članovi opštinske vlasti i Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“.

Mokre probe će početi najkasnije za mesec dana kada će ceo sistem biti napunjen vodom. Istovremeno, radiće se ispitivanje svakog dela postrojenja i opreme.

„Deo postrojenja – linija vode CPPOV je u završnoj fazi i trenutno se ispituje funkcionalnost celog postrojenja. Obavljaju se radovi na čišćenju bazena, a nakon toga će se pristupiti nizu operacija koje će biti u sastavu mokrih proba“, rekao je inženjer nadzora MISP, Đorđe Kuljančić.

Nakon mokrih proba, kako kaže Kuljančić, linija vode će biti spremna za upotrebu, a onog momenta kada se pusti i otpadna voda na postrojenje, CPPOV će biti pušteno u pogon. Radove na prečistaču trenutno obavljaju ekipe JKP „Komunalac“.

Postrojenje 2a

„Naši radnici čiste opremu koja se nalazi pod vodom. U narednih 10 dana treba da ispraznimo veliku količinu vode kako bi se izvršilo novo punjenje. Nadamo se da je ovo početak saradnje sa subjektima koji već pet godina rade na ovom projektu. Ovo je jedan od ozbiljnijih projekata koji je odavno trebao da zaživi, da otvori pitanje ekologije i da građanima obezbedi kvalitetniji život“, izjavio je direktor JKP „Komunalac“ Vrbas Radomir Čurović.

Postrojenje je projektovano i izgrađeno za opštine Kula i Vrbas. Trenutno je, kako kažu nadležni, završeno dosta radova na kanalizacionom sistemu koji spaja ove dve opštine.

„Ovo je jedan od najkompleksnijih projekata u Srbiji koji finansira Evropska unija. Najveći problem lokalne samouprave je nedostatak recipijenata i kanalizacije. Za sada imamo gotovu kanalizaciju u gradu Vrbasu, dok nam za sela nedostaje blizu šest miliona evra. Preduzeli smo mere s Ministarstvom poljoprivrede gde nam je obećana polovina sredstava“, kazao je zamenik predsednika opštine Vrbas Milan Glušac.

Predstavnici vlasti treba da lobiraju za ostala sredstva preko već spremnih projekata. Glušac se nada da će u tome uspeti i uzda se u vlade Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine.