Organizovana akcija udomljavanja pasa iz vrbaskog prihvatilišta

U cilju smanjenja broja pasa u prihvatilištu i promovisanja odgovornog vlasništva, Javna agencija za zoohigijenu i poljoprivredu i Udruženje „Hrabro srce“, sredom od 9 do 12 časova, na gradskom trgu u Vrbasu organizuju akciju udomljavanje pasa. Ovo je druga sreda da su postavljeni u centru grada, kažu u vrbaskom Udruženju za zaštitu životinja i životne sredine „Hrabro srce“. Za sada se građani uglavnom upoznaju sa ovom akcijom, ali već ima i prvih interesenata, pa i prvih udomljavanja.

„Naš cilj je promocija zdravog odnosa prema životinjama i sprečavanje nasilja nad njima. Trenutno nam je prioritet akcija „Udomi, ne kupuj!“ koja ima za cilj udomljavanje pasa iz azila ili sa ulice. Mi nemamo predrasude prema rasi psa, a udomljavanjem ovih pasa ljudi postaju heroji, jer spašavaju jedan mali život, a svoj život oplemenjuju ljubavju koju ova bića pružaju“, poručila je Milena Karovski, potpredsednica udruženja.

jazip vrbas 1

Iskoristili smo priliku da upitamo odgovorne u JAZIP-u o problemu pasa lutalica.

„Psi na ulicama uglavnom su vlasnički psi koje njihovi nesavesni vlasnici napuštaju. Iako je opština pre dve godine organizovala akciju čipovanja i vakcinacije pasa lutalica, to nije dalo željene rezultate, zato i ovakvom akcijom pokušavamo da ukažemo na problem nesavesnog posedovanja pasa i odgovornog udomljavanja“, poručio je Dragan Jocić, poslovođa JAZIP-a u sektoru zoohigijene.

U prihvatilištu je trenutno blizu 170 pasa koji su svi za udomljavanje. Iz Udruženja „Hrabro srce“ dodaju da su građani dužni da razmeju da azil ne postoji da se tamo ostave ljubimci kada dosade vlasnicima. Oni ukazuju na sve češći problem zlostavljanja životinja.

„U Vrbasu i okolini ima slučajeva nasilja nad životinjama, posebno trovanja. Zlostavljanje i ubistvo životinje je krivično delo koje se kažnjava zatvorskom kaznom do godinu dana. Nesavesnim vlasnicima pas može da bude i oduzet, čega je takođe bilo u našoj okolini“, kaže Milena Karovski i apeluje na građane da se ne plaše da prijave ovakve slučajeve. „Ako niste spremni da ovim bićima posvetite narednih 10-15 godina, bolje ih nemojte ni uzimati, jer životinje nisu igračke“, dodala je Karovski.

Akcija će biti nastavljena već sledeće srede.

jazip vrbas 2