Predstavnici Kostrome iz Rusije gostuju u Vrbasu i Feketiću – Putevima dobra

Gosti iz Rusije na proputovanju pod nazivom “Putevima dobra” posetiće Srbiju, a nakon toga i Republiku Srpsku. Reč je o profesionalnim umetnicima i amaterima, a izvodiće narodne pesme i igre (srpske i ruske), i sviraće na tradicionalnim ruskim instrumentima. Pre koncerta u Feketiću, boraviće u Vrbasu na bazenima CFK, obići će grad i posetiti gradski muzej. Imaće prijem kod predsednika opštine Mali Iđoš.

Folklornu grupu iz grada Kostrome čine članovi ansambala “Venec”, “Matica”, “Kudikina gora” i “Mozaika”, kao i dečiji studio “Slovo”, te studenti kostromskog muzičkog koledža. U njihovoj pratnji biće i Roman Zalujev, urednik kostromske televizije.

“Naša grupa je raznolikog sastava. Čine je profesionalni umetnici, pedagozi, lekari, psiholozi, novinari. Svi putujemo po svojoj volji i o sopstvenom trošku, sa ciljem da širimo dobro i svet učininimo bar malo boljim, te da učvrstimo prijateljstvo koje imamo sa Srbijom”, kaže Tatjana Asafova, višegodišnji organizator ovih turneja.

Domaćini su im Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva “Rod” iz Vrbasa i KUD “Car Dušan Silni” iz Feketića, uz podršku opštine Mali Iđoš i drugih političkih i privrednih subjekata iz opština Vrbas i Mali Iđoš.

“Sa gradom Kostroma neprestano smo u kontaktima i unapređujemo naše veze. Sličan program prošlog avgusta održan je u Vrbasu, a sada smo sa KUD-om iz Feketića i članovima naše podružnice u opštini Mali Iđoš, rešili da koncert realizujemo u susednoj opštini. Pre pola godine, posetili su nas zvaničnici iz Kostrome i njihovi privrednici, što znači da se saradnja intenzivira u svim pravcima”, rekao je Radoljub Uskoković, predsednik Udruženja “Rod”.

Gosti iz Rusije održaće koncert u sredu, sa početkom u 20 časova, u Domu kulture u Feketiću.
Rusi 1