Saopštenje OO SPS Vrbas – Slobodan Milošević nije kriv

SAOPŠTENJE OO SPS VRBAS

„SLOBODAN MILOŠEVIĆ NIJE КRIV“

„Sud za ratne zločine UN je ustanovio da pokojni predsednik Srbije Slobodan Milošević nije odgovoran za ratne zločine počinjene u Bosni tokom rata 1992-95. godine. Sudije su ustanovile da Slobodan Milošević nije bio deo „udruženog kriminalnog delovanja“ za žrtvovanje Muslimana i Hrvata.
Do krajnjih granica svojih fizičkih mogućnosti Slobodan Milošević se borio da odbrani Srbiju od kolektivne odgovornosti, da istoriju bivše Jugoslavije ne piše kancelarija tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu i da svetu kaže istorijsku istinu o dešavanjima na ovim prostorima.
U tome ga je sprečila smrt u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu u Holandiji. Smrt za koju svakako postoji objektivna odgovornost i koja se može tumačiti na više načina pa kao i stihijski planirano ubistvo.
Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Кaradžiću priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-95.
„Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad tad doći vreme za priznanje, kao i u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi. Svesno ili nesvesno, Haški sud je ovom presudom to već učinio“
Кomentarišući pisanje pojedinih medija da je Milošević posthumno oslobođen optužbi za zločinačko udruživanje tokom rata u Bosni i Hercegovini, Dačić je ocenio da je očigledno da Haškom sudu nije odgovaralo da se suđenje Miloševiću završi, jer bi verovatno bio oslobođen optužbi, kao što je to učinjeno u presudi Radovanu Кaradžiću deset godina posle njegove smrti.
„Isto tako, zapadnim političarima ne odgovara da se danas o tome mnogo govori i piše, i zato se pet meseci nakon presude Кaradžiću o tome ćutalo. Srbija neće da ćuti“, rekao je Dačić.
Na kraju, sudsko veće u Кaradžićevom procesu došlo je do saznanja predstavljenog u paragrafu 3460, strana 1303, da nema dovoljno dokaza da je Slobodan Milošević bio deo zajedničkog kriminalnog poduhvata.
Dakle, Slobodan Milošević nije kriv“, zaključuje se u sopštenju OO SPS Vrbas.