U novembru proglašenje laureata nagrade „Sirmai Karolj“

U znak sećanja na književnog stvaraoca Кarolja Sirmaia, koji je živeo i stvarao u Temerinu i Vrbasu, nekadašnje kulturno prosvetne zajednice dva grada su ustanovile Memorijal i književnu nagradu pod njegovim imenom 1975. godine. Кarolj Sirmai je rođen 1890. godine u Temerinu, a od 1923. godine je živeo u Vrbasu, gde je i sahranjen 1972. Bio je to i povod da se članovi Memorijalnog odbora „Кarolj Sirmai“ okupe u Vrbasu i polože venac na grob poznatog pisca i tako obeleže 44. godišnjicu njegove smrti.

Karolj Sirmai objavio je više od deset knjiga novela i jedan roman. Memorijal se održava naizmenično u Temerinu i Vrbasu svake dve godine, dok se književna nagrada dodeljuje svake godine za novele i pripovetke štampane na mađarskom, odnosno srpskom jeziku.

„Ove godine nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu na mađarskom jeziku i imenovali smo žiri koji će izabrati ovogodišnjeg laureata. Članovi su dr Laslo Gerold, Bela Čorba, Đula Feher Gobi i Đeze Bordaš. Produkcija je bila dobra, već sada imamo osam objavljenih knjiga, a do kraja Beogradskog sajma očekujemo još neka nova izdanja. Namera nam je da odluku donesemo u novembru, a dodela će biti u decembru, u Vrbasu. Nagrada se sastoji od plakete, zlatnika i novčanog dela“, rekao je član Memorijalnog odbora i žirija, Đeze Bordaš.