Srpsko-ruske veze u Velikom ratu

Tribinom „Srpsko-ruske veze u Velikom ratu“ počeli su sinoć u Vrbasu VII Susreti srpsko-ruskog prijateljstva koji će trajati do petka, 14. oktobra.

Ovo predavanje, profesora istorije Vladimira Kaljevića, imalo je za cilj da evocira događaje od pre jednog veka, sa fokusom upravo na 1916. godinu i povlačenje srpske vojske na grčko ostrvo Krf. U ovom događaju presudnu ulogu imao je ruski car Nikolaj II Romanov, koji je zahtevao od svojih saveznika, Francuza, Britanaca i Italijana, da obezbede lađe za prevoz srpskih vojnika sa albanskih obala.

Kaljević je, međutim, obradio i teme srpsko-ruskih odnosa od Srednjeg veka do početka XX veka, okolnosti uoči izbijanja Prvog svetsko rata, kao i izlaska Rusije iz ovog sukoba usled izbijanja Revolucije. Zaključio je da je ruska podrška Srbiji posle Sarajevskog atentata, skupo koštala imperatora Romanova, njegovu porodicu i samu carsku Rusiju, ali i da je to jedan od mnogih svetlih primera srpsko-ruskih veza kroz istoriju.

Susreti su nastavljeni projekcijom filma „Heroj“, takođe na temu Velikog rata, a revija ruskih filmova nastavlja se do petka. Sve projekcije su od 20 časova, a ulaz je slobodan. Organizator manifestacije je Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“.