Okrugli sto “Nasilje nad ženama“

U okviru obeležavanja “16 dana ženskog aktivizma u borbi protiv nasilja”, koje traje od 25. novembra do 10. decembra, sinoć je u organizaciji Komisije za praćenje i ostvarivanje rodne ravnopravnosti opštine Vrbas, održan okrugli sto na temu “Nasilje nad ženama”. U diskusiji je učestvovalo oko 20 predstavnika ustanova kao i čanova Komisije, a gost je bila Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova APV.

Predsednica Komisije za ostvarivanje rodne ravnopravnosti opštine Vrbas, Marijana Maraš, istakla je izuzetno dobru saradnju sa svim ustanovama, Polcijskom stanicom, Centrom za socijalni rad, Opštom bolnicom, Domom zdravlja, Crvenim krstom, Gimnazijom kao i sa svim članovima komisije.

“Ova Komisija je formirana 2005. godine, i funkcioniše od tada u manje-više istom sastavu, i primer je dobre prakse. Prema našim podacima, žrtve nasilja se uglavnom prvo obraćaju prvo policiji, a po novom Zakonu policijski slubenik će imati pravo da izrekne dve hitne mere, sprečavanje prilaska i udaljenja, čak kod potencijalno mogućeg nasilnika”, rekla je Maraš, i dodala da je svrha ovog okruglog stola, da se saslušaju predstavnici svih institucija koje su uključene u borbu protiv nasilja i da se podaci uporede. Prema podacima koje je Maraš iznela, poslednjih godina povećao se broj nasilja dece prema roditeljima, zbog zloupotrebe narkotika, a s druge strane povećelo se poverenje žrtava nasilja prema policiji.

U poslednjih nedelju dana Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova APV, povodom aktivnosti u okviru “16 dana ženskog aktivizma u borbi protiv nasilja”, već drugi put je u Vrbasu. Ona je pohvalila rad Komisije za praćenje i ostvarivanje rodne ravnopravnosti i Policijsku stanicu Vrbas.

“Podatak od prošle godine je da od 1.788 krivično osuđenih za nasilje u porodici, šest odsto su bile žene, tako da su one vrlo retko nasilnici, a često žrtve. Pokušavamo da građanima približimo rad institucija, da pokažemo da su im stalno na dohvat ruke predsednici opština, predstavnici policije, rukovodioci socijalnih službi… Zabluda je da se nasilje više događa u velikim gradovima, po selima je još gora situacija. Na žalost u malim seoskim sredinama stanovnici su po tom pitanju veoma zatvoreni. Naš cilj u Zavodu je da budemo partneri sa svima, pre svega u osnaživanju žena”, rekla je Milović, i napomenula da se nasilnici ne razvrstavaju po obrazovanju, po bogatstvu niti po bilo kakvim kategorijama.

Predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac, od prvog dana je član Komisije za praćenje i ostvarivanje rodne ravnopravnosti. “Zadovoljstvo mi je što sam član ove Komisije, koja je se u Srbiji za 10 godina delovanja, pokazala kao primer dobre prakse. Svih ovih godina Komisija se okupljala i redovno održavala okrugle stolove. Evidentna je sinergija lokalne samouprave, Policijske stanice, Tužilaštva, Centra za socijalni rad i svih drugih ustanova, upravo nas je to izdiglo u odnosu na druge gradove i opštine u Srbiji”, rekao je Glušac.

Načelnik Policijske stanice, Vlado Glođović, izneo je podatke o podnetim krivičnim prijavama protiv nasilnika u tekućoj godini, i izrazio zadovoljstvo što se vidno vraća poverenje građana prema policiji. U prvih 11 meseci ove godine, Policijska stanica Vrbas podnela je 39 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici, a ukupno je bilo, za to vreme, 98 poziva.