„Sto pesama“ Šarla Labudovića – Poezija pevanja i mišljenja

Dvadeset godina od izlaska svoje prve poetske zbirke, pesnik Goran Labudović Šarlo obeležio je objavljivanjem izbora iz svoje poezije, pod nazivom „Sto pesama“. Ljubiteljima pisane reči u Biblioteci „Danilo Kiš“ ovaj izbor su sinoć predstavili književnik Branislav Zubović i autor.

Labudović je od te 1996. godine, publikovao sedam knjiga pesama, mnoge od njih zastupljene su u pesničkim antologijama, nagrađivane su i prevođene, i upravo su se one našle u osmoj knjizi ovog našeg sugrađanina. Književnik Branislav Zubović nazvao je ovo stvaralaštvo „poezijom pevanja i mišljenja“.

„Sastavljanje izbora pesama nije lak posao. Već na početku izbor je ograničen brojem, jer se u naslovu sugeriše da zbirka sadrži sto pesama. Izborom treba svesti poetske račune i napraviti presek iz ukupnog dosadašnjeg opusa. Zato je teško govoriti samo o ovom izboru, a ne reći ponešto i o onome što se nalazi van njega. Za Labudovićevo stvaralaštvo može se reći da u prvom planu ima naraciju. Pesme gradi dosetkom i od običnih stvari stvara ključne. On ispisuje metaforičko viđenje sveta i zato kod njega nalazimo uvek nov i svež kontekst pesme“, istakao je Zubović.

Knjigu je objavio beogradski „Gramatik“, a prvu promociju imala je na Beogradskom sajmu knjiga.