Predstava za izgradnju letnje ekološke učionice u OŠ „P.P. Njegoš“

Prikupljanje sredstava za izgradnju letnje ekološke učionice, bio je povod da učenici OŠ „Petar Petrović Njegoš“ odigraju večeras u sali bioskopa „Jugoslavija“ predstavu sa ekološkom tematikom pod nazivom „Orao je odleteo“. Ekološki sadržaj predstave ogleda se u tome što je tekst baziran na istinitom događaju, nastao iz odgovora indijanskog poglavice Sijetla američkom predsedniku, kada je pre 150 godina ponudio da kupi indijansku zemlju. Njegov potresan odgovor Ujedinjene nacije danas šalju predsednicima svih država sveta kao opomenu na važnost očuvanja životne sredine.

Učenici sedmog razreda OŠ „Petar Petrović Njegoš“, članovi recitatorsko–dramske sekcije i učenice petog razreda, članice ritmičke sekcije, već su izveli ovu predstavu u svojoj školi, a igraće je i za učenike tri preostale osnovne škole u Vrbasu.

„Ovo je drugo izvođenje naše predstave, koja je premijeru imala za Dan škole, 14. novembra. Ideja za predstavu nastala je na seminaru održanom prošle godine u Savinom Selu. Predstava tematizuje zaštitu životne sredine i razvija ekološku svest, a krajni cilj nam je izgradnja letnje ekološke učionice“, rekla je Slavica Veličković, autor teksta i reditelj predstave, a ujedno i profesor srpskog jezika i književnosti u ovoj školi.

Kostime je pripremila Tatjana Lelić, profesor biologije, scenografiju Milan Кomatina, nastavnik TIO i Marija Rusov, nastavnik likovne kulture. Muziku, zvučne efekte i video slajdove pripremio je Zoran Baucal, direktor škole u saradnji sa Slavkom Кontra. Plesne tačke pripremila je Radmila Sapun, profesor razredne nastave. Saradnik na Projektu bila je Biljana Beganović, profesor razredne nastave.