Otvorena izložba o kraljici Jeleni Anžujskoj u vrbaskom Muzeju

Izložba posvećena velikoj kraljici Jeleni Anžujskoj, ženi srpskog kralja Uroša i majci kraljeva Dragutina i Milutina, koja obeležava i sedam vekova od njene smrti otvorena je večeras u gradskom Muzeju u Vrbasu. Ova Muzejska postavka posvećena kraljici Jeleni stigla je u Vrbas zahvaljujući saradnji rukovodioca vrbaskog Muzeja Vesne Grgurević sa Narodnim muzejom u Kraljevu, koji je uspeo da napravi ovu muzejsku postavku i izložbu sa kojom je gostovao u devet gradova Srbije, ali i u inostranstvu.

„Namera nam je bila da ovom izložbom objasnimo značaj kraljice Jelene, ne samo kao kraljice već i kao ktitorke, majke i vladarke koja ima veliki značaj za srpsku srednjovekovnu državnost, istoriju, tradiciju, za srpsku duhovnost i kulturu. Ona je bila i monahinja, a manastir Gradac je bila zadužbina kraljice Jelene, izgrađen u posebnom stilu sa elementima gotike, jer kraljica je poticala iz Francuske. Inače, Vrbas je deveti grad u kome se prezentuje ova izložba i drago nam je da smo ovde gde smo čuli da se baš ne zna mnogo o zlatnoj srednjovekovnoj srpskoj istoriji,“ kaže Suzana Novčič, savetnica Nardonog muzeja iz Kraleva. Njena koleginica Tatjana Mihailović, dodaje, da je izložba važna i zbog toga što je kraljica Jelena ostavila velikog traga na dinastiju Nemanjića, jer je punih 60 godina uticala na političke prilike u Srbiji, ostavila traga i na državu, na umetnost, srpsku duhovnost i kulturu.

Izložba je okupila veliki broj poklonika, i u izvanrednom muzejskom prostoru uz zvuke duhovne muzike, uz freske i detalje sa Jeleninih zadužbina, na momente dočarla duh srednjovekovlja. Izložbi je prisustvovao i Milan Micić, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu.