Tribina dr Predraga Markovića u organizaciji OO SPS

Slobodarske tradicije Srbije bile su tema tribine dr Predraga Markovića, istoričara i potpredsednika SPS, održane sinoć u Vrbasu u organizaciji mladih SPS i SUBNOR-a. Tribina je upriličena baš šestog aprila na dan bombardovanja Beograda od fašističke Nemačke 1941. godine, s obzirom da su načela mladh Socijalista Vrbasa antifašizam, jednakost i socijalna pravda.

Dr Predrag Marković, prvo je pozdravio kako je rekao „najbolju Socijalističku organizaciju Vrbas“. Tribinu je započeo izlaganjem da Vojvodina nije imala kvislinga, da je to najslobodniji deo Srbije i da je kroz istoriju sve dobro dolazilo iz Vojvodine, podsećajući na revolucionarnu 1848. godinu, seobu Srba pod Arsenijem Čarnojevićem, poredeći Frušku Goru sa Svetom Gorom, a sve to, Marković, kaže, spojilo se sa dolaskom kroz konlonizacije, boraca za slobodu i Prvog i Drugog svetskog rata, spajajući tu slobodarsku ideju srpskog naroda na ovoj teritoriji.

„Srpska istorija je borba za slobodu, Dušanov zakonik je govorio o zaštiti ljudskih prava za sve, pa i za cara,“ podsetio je Marković. Potom je nastavio hod kroz istoriju na jedan poseban i plastičan način objašnjavajući prisutnima sve značajnije datume u istoriji srpskog naroda, podsećajući na visoku cenu slobode koju je kroz istoriju plaćao spski narod, stižući do ideje levice, zbog koje se ginulo u partizanskom i antifašističkom ratu na ovim prostorima sa „osmehom iznad života i smrti“. Levica je sloboda i znak jednakosti poručio je Marković, podvlačeći značaj jednakih prava, života za slobodu, jednakosti i pravde kao osnovne vrednosti levice. Dodajući da je „život rat za principe“.

Predavanje profesora Markovića izazvalo je veliku pažnju prisutnih i punu salu SUBNORA, a Marjana Maraš, kandidat SPS za buduću prdsednicu SO Vrbasa zahvalila se na ovom izvanrednom predavanju.