Okrugli sto i izložba povodom Svetskog dana Roma

Međunarodni dan Roma, 8. april, opština Vrbas obeležila je organizovanjem orkuglog stola o statusu i problemima sa kojim se susreće ova nacionalna zajednica. Uz okrugli sto, Dan Roma obeležen je i izložbom na glavnom gradskom trgu, na kojoj su predstavljeni svetski poznati umetnici romskog porekla, poput Čarlija Čaplina, Pabla Pikasa, Ave Gardner, Esme Redžepove i drugih.

Organizovanoj debati su, pored predstavnika opštine Vrbas, prisustvovali i predstavnici Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, škola, Evanđeoske crkve, predstavnici Roma, kao i članovi tima za izradu Strategije socijalne zaštite, čiji se deo odnosi upravo na položaj Roma – jedne od pet marginalizovanih i ugroženih društvenih grupa.

Milan Glušac, predsednik Privremenog organa, naznačio je da je opština Vrbas raspoložena i spremna da ukaže podršku projektima koji afirmišu romsku nacionalnu zajednicu i unapređuju njen položaj u društvu. Član Radne grupe zadužene za inkuliziju Roma u opštini Vrbas, sveštenik Evanđeoske crkve Aleksandar Subotin, naveo je modalitete kako se kroz projekte opismenjavanja, utiče na poboljšanje standarda Roma, a da bi dodatni doprinos tome bili i kursevi stranih jezika i obuke za pokretanje malih biznisa.

„Jedna smo od retkih opština u Srbiji koja ima izrađenu socijalnu kartu Roma. Gotovi akti predstavljaju polaznu tačku za konkurisanje kod svih fondova. Ali potrebno je i da programima, kao što je ova izložba koju posećuju đaci, utičemo na svest o tome da postoje Romi koji su svojim radom i socijalizacijom ostavili pečat u društvu“ rekla je Danijela Ilić iz OU Vrbas.