Potpisan memorandum o pomoći interno raseljenim licima

Opština Vrbas i Italijanska humanitarna organizacija Intersos potpisale su danas Memorandum o razumevanju u projektu „Poboljšanje životnih uslova interno raseljenih lica i povratnika po readmisiji i podrške održivog povratka na Кosovo“, koji se finansira iz IPA fondova Evropske unije. Tribinu sa interno raseljenim licima koja bi mogla biti uključena u ovaj projekat, vodio je Gvido Pietrosanti, šef misije Intersosa u Srbiji, i Danijela Ilić iz Opštinske uprave Vrbas. Projektni predlog biće predat do 18. aprila i ako bude odobren, kako je saopšteno, njegova implementacija očekuje se tokom 2018. i 2019. godine.

„Cilj nam je da se u partnerstvu sa Intersosom prijavimo za ovaj projekat. Pozvali smo potencijalne korisnike kako bi čuli probleme sa kojima se svakodnevno susreću i tako dobili bližu sliku o tome koja vrsta pomoći im je potrebna, da li je to pomoć u vidu građevinskog materijala, kupovina kuća ili je to ekonomsko osnaživanje za pokretanje sopstvenog posla. 
Uverena sam da zajedno možemo pomoći licima kojima je naša pomoć najpotrebnija“, rekla je Danijela Ilić.

Milan Glušac, predsednik Privremenog organa, ocenio je da je, iako i dalje traga za partnerima koji mogu biti podrška u rešavanju problema interno raseljenih i izbeglih i prognanih lica, opština Vrbas na ovom polju uradila značajne projekte – kupljene su kuće, mnoge su renovirane, a brojne familije su dobile podršku u pokretanju svojih malih biznisa, jer je cilj da sva ova lica budu potpuno integrisana u društvo.