Ministar Aleksandar Antić u Vrbasu – Podrška Kancelariji za energetski menadžment

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, sastao se danas sa predstavnicima Privremenog organa, Milanom Glušcem i Marjanom Maraš, predsednikom i članicom PO, kao i sa stručnjacima Kancelarije za energetski menadžment Željkom Zečevićem i Nikolom Vujovićem. Opština Vrbas najdalje je otišla na polju energetske efikasnosti među opštinama u Srbiji, a ministar Antić je danas najavio da će opština imati svaku vrstu podrške u svim projektima vezanim za oblast energetske efikasnosti, jer je to zaslužila svojim angažovanjem i radom.

„Čestitam svim ljudima koji su deo tog procesa i tima, a pre svega onima koji su to izneli kroz svoj rad. Znam da su posvećenost i entuzijazam stvari koje mogu da promene situaciju u malim sredinama, oni daju rezultate koji se mogu videti brzo. To je vaša privilegija kada radite u lokalnim samoupravama. To u Vladi nije slučaj, rezultati se vide tek nakon dužeg perioda, jer su i mere takve. To treba da vam da energiju za dalje korake. Zbog svega, imate apsolutnu podršku ministarstva koje vodim za sve što radite. U Srbiji jača svest o potrebi da vodimo dugoročnu energetsku politiku i ljudi prepoznaju kada se posao radi dobro, i pored svih razlika. To što ste sve radili sa opštim konsenzusom, zajedno, dokaz je da ste radili kvalitetno. Kvalitet je bio presudan i kada ste dobijali podršku drugih institucija i fondova, kao što je bio slučaj sa Vladom Švajcarske, i bio sam srećan kada smo ocenjivali projekte koji zaslužuju podršku. Donaciju vam niko nije poklonio, vi ste je zaslužili“, rekao je Antić i dodao da su ovom timu iz Vrbasa, vrata Ministarstva rudarstva i energetike uvek širom otvorena.

Predsednik Privremanog organa, Milan Glušac istakao je izuzetno dobru saradnju sa ministarstvom rudarstva i energetike.

„Opština Vrbas ima odličnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike i to najbolje potvrđuje nedavno potpisani ugovor, uz podršku Vlade Švajcarske, za izvođenje projekata unapređenja energetske efikansosti u četiri škole i četiri vrtića u našoj opštini, za šta smo dobili donaciju vrednu 1,6 miliona franaka. Imamo najbolju Kancelariju za energetski menadžment u Srbiji, vlasnici smo sertifikata 50001, koji ima malo opština u Evropi, i cilj nam je da i u budućnosti zadržimo lidersku poziciju u ovoj oblasti. Očekujem i dalju podršku ministra Antića i priželjkujem još intezivniju saradnju“, rekao je Glušac.

Marjana Maraš, članica PO, istakla je da je Kancelarija za energetski menadžment primer dobre prakse u Srbiji i iskustva koja su stečena kroz njen rad, danas se često koriste i u drugim opštinama. „Imamo Strategiju energetskog razvoja i Akcioni plan i ovi dokumenti usvojeni su jednoglasno u lokalnom parlamentu, što potvrđuje kolektivnu svest o važnosti delovanja u ovoj oblasti, i to nas čini ponosnim. Oni što je dobro mora se negovati i želimo dodatno razvijati energetski menadžment, na opštu dobit svih građana“, rekla je Maraš.

O energetskoj politici lokalne samouprave, ozvaničenoj u Strategiji energetskog razvoja, kontinuitetu u delovanju u ovoj oblasti bez obzira na promene u vođenju opštine, kao i o akcionim planovima potrebnim za realizaciju ove politike, govorio je Goran Pejović, bivši član Opštinskog veća zadužen za energetiku. Ministar Antić posetio je tokom boravka u Vrbasu i Osnovnu školu „20. oktobar“, kao i jedan objekat u centru grada koji poseduje energetski pasoš.