Igraj za energiju

U društvenoj igri i kvizu znanja „Igraj za energiju“, održanoj pre nekoliko dana u OŠ “Svetozar Miletić“, učestvovali su timovi svih škola iz Vrbasa. Cilj igre je da na zabavan način uči decu o osnovnim pojmovima energetske efikasnosti i pruži im praktične savete za svakodnevnu primenu.

Prema rečima Svjetlane Đokić, senior projekt menadžerke i članice tima koji je osmislio društvenu igru „Igraj za energiju“, ova igra nastala je u okviru projekta srpsko-nemačke saradnje ‘Energetska efikasnost u zgradarstvu’, koji ima za cilj da kroz različite inicijative unapredi zakonodavni okvir u Srbiji, podrži lokalnu samoupravu u procesu primene zakonskih propisa, uspostavi sistem za upravljanje podacima i konstantno unapređuje znanje i kapacitet stručnjaka u ovoj oblasti.

“Baveći se ovom tematikom već skoro devet godina, shvatili smo da je ljudima prva asocijacija na energetsku efikasnost najčešće skupa investicija. U stavarnosti, unapređenje energetske efikasnosti znači pronalaženje najboljeg i najisplativijeg načina kako da uz minimalna ulaganja dobijemo najveće uštede. Neke od mera su vrlo jednostavne, ne predstavljaju trošak i mogu doneti velike uštede. Zato smatramo da sve počinje od najmlađih, kroz igru i zanimljive primere deca uče o glavnim pojmovima energetske efikasnosti i dobijaju praktične savete koje mogu da primene u svakodnevnom životu“,  Đokić, i dodala da se ova takmičenja odvijaju kroz škole i gradove širom Srbije.

Prema rečima Sanje Korać iz Kancelarije za energetski menadžment opštine Vrbas,  kviz i učešće u društvenoj igri je deo šireg sporazuma o saradnji između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, i opštine Vrbas, iz koje je kao važna dobit za lokalnu samoupravu iznedren Lokalni akcioni plan za energetsku efikasnost u stambenom sektoru.

„Društvena igra i kviz je najbolji način da se mladi upoznaju sa merama i načinima unapređenja energetske efikasnosti. Kancelarija za energetski menadžment sprovodi više edukacija te vrste i naše je iskustvo da su one najučinkovitije ako se sprovode u mlađem uzrastu“, rekla je Korać.

Inače, nadmetanje u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“ organizovali su Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, i Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas.