Policija kao spona povezivanja Vrbasa sa partnerima iz Rumunije

U poseti opštini Vrbas i ovdašnjoj Policijskoj stanici danas su bili gosti iz Rumunije – senator Kornel Popa, zatim predsednik Asocijacije sela Rumunije, Joan Sora i pukovnik Pogranične policije, Marijus Kora. Kao povod za ovu posetu iskorišćeno je obeležavanje desetogodišnjice rada Internacionalne asocijacije policajaca (IPA), Regije u Novom Sadu, pa je sastanku prisustvovao i predsednik Izvršnog saveta IPA Regije u Novom Sadu,  mr Milorad Petković. Lokalni zvaničnici i gosti razmenili su iskustva u saradnji lokalne administracije i policije. Razgovaralo se i o saradnji između policijskih službi, kao i o drugim mogućim povezivanjima u domenu prekogranične saradnje Srbije i Rumunije. 

Goste iz Rumunije dočekali su predsednik opštine,  Milan Glušac, član Opštinskog veća, Marijan Mijanović i načelnik PS u Vrbasu, Vlado Glođović. Naglašeno je da bivši i sadašnji policijski službenici, kao i same policije, mogu biti spona u povezivanju na mnogim nivoima i u mnogim oblastima. Predsednik Glušac predložio je uspostavljanje saradnje sa jednom rumunskom županijom u cilju zajedničkog isticanja projekata iz fondova Evropske unije, što su gosti prihvatili sa odobravanjem.

„Primećujem dobru korelaciju između vaše administracije i lokalne policije u Vrbasu. Radi dogovora u programima saradnje, bilo bi korisno održavanje jednog zajedničkog sastanka. Dolazeći ovamo, primetio sam da je ovo poljoprivredni kraj, a osim u poljoprivredi, zainteresovani smo za saradnju u oblasti turizma, posebno kada je reč o termalnim izvorima“, zaključio je senator Popa, dodajući  da je regija koju predstavlja u rumunskom parlamentu druga po stepenu ekonomskog razvoja u toj zemlji.

I ostali učesnici zapazili su da dobri istorijski odnosi i prijateljstvo jesu osnova za tešnje povezivaje dvaju naroda i država. Dobro polazište je i članstvo u Internacionalnoj asocijaciji policajaca koja deluje u 68 država sveta.

„Ciljevi ove organizacije su da ona povezuje policije, ali i druge subjekte, političke i privredne, i da tako doprinesi podizanju standarda u policijskom radu, ali i drugih standarda na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. I sam moto organizacije je „služba kroz prijateljstvo“, pa i ova današnja poseta dokazuje da smo mi u službi prijateljstva i otvaranja perspektiva“, kazao je mr Milorad Petković iz IPA Regije u Novom Sadu.

Gostima je upriličen prijem i u vrbaskoj Policijskoj stanici, gde ih je načelnik Glođović upoznao sa ustrojstvom domaće policije i sa projektima koje PS sprovodi u lokalnoj zajednici, a gde se kao partner javlja opština Vrbas.