Vrbas na takmičenju Srbija u ritmu Evrope – Devojčice predstavljaju BiH

U susret finalnom takmičenju na manifestaciji Srbija u ritmu Evrope, danas su opštinu Vrbas i rukovodstvo lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom Milanom Glušcem, posetili predstavnici  ove manifestacije koje je predvodio Igor Karadarević  i ambasador Bosne i Hercegovine, Lazar Mirkić. Opština Vrbas već treći put učestvuje na manifestaciji Srbija u ritmu Evrope.

Prošle godine deca iz Vrbasa predstavljala  su Tursku, a ovoga puta predstavljaće Bosnu i Hercegovinu. Učenice iz Vrbasa Vasilisa Mirković, Emilija Stanojčić i Marina Eraćović, predstvaljaće BiH sa pesmom „Lejla“. Finalno takmičenje održaće se u Somboru 25. juna. Današnja poseta ambasadora BiH, bila je prilika za planiranje dalje saradnje i realizaciju zajedničkih projekata.

“Ovo je sjajna manifestacija u kojoj sa zadovoljstvom učestvuju deca iz naše opštine, a lokalna samouprava kroz ovu manifestaciju uspostvalja čvrste odnose sa ambasadom zemalja koje naša deca predstavljaju. Prošle godine kada su deca predstavljala Tursku, zajedno smo realizovali  projekat i izgradili savremeno dečije igralište prilagođeno  za decu sa posebnim potrebama. Investicija je vredna 8,2 miliona dinara. Sada  naša deca predstavljaju BiH, a mi smo sa ambasadorom razgovarali na mnogo tema, među kojima su neki novi projekti. Oni su se upoznali sa potencijalima naše opštine i želja za produbljivanjem saradnje je obostrana. Očekujem da ćemo ovu saradnju  krunisati raalizacijom jednog lepog projektra”, rekao je nakon sastanka Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.

Svoje zadovoljstvo ovom saradnjom izrazio je i ambassador BiH, Lazar Mikić. „Dobili smo decu iz jednog od najlepših gradova u Srbiji, ovo nam je zaista lep dar. Upoznali smo divnu decu koja će nas predstavljati, i očekujemo prvo mesto. Sa Vrbasom smo inače povezani, bliski i sarađujemo, tako da je ovom manifestacijom ta saradnja produbljena, a veza još više ojačana. Razmena u mnogim oblastima naše dve države je izuzetno dobra, veza se gotovo nikada nije ni prekidala. Mi smo jedni na druge naslonjeni i moramo zajedno da živimo. Nadavno smo bili prisutni na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, i tada je došla do izražaja naša bliskost i povezanost. Zahvalio bih se Vladi Republike Srbije, i gradu Novom Sadu, a evo sada i Vrbasu na bezrezervnoj podršci koju ovde imamo. Mi živimo na istom prostoru delimo istu sudbinu, istoriju, kulturu, mnogo toga nas veže, a deca koja će na takmičenju Srbija u ritmu Evrope predstavljati BiH, šire  prijateljstvo i ljubav između dve države”, rekao je Mirkić.

Govoreći o manifestaciji Srbija u ritmu Evrope, izvršni direktor Igor Karadarević, rekao je da se ovaj projekat sprovodi u šest zemalja.  “Takmičenje je sada u završnoj fazi. TV Prva će prenositi direktan program sa finala koje će se održati u Somboru 25.juna sa početkom u 11 časova pre podne. Posete ambasadora su u punom jeku. Sve je spremno za finale. Nadamo se dobrom programu, a pre svega očekujem da deca budu srećna. U šest  zemalja u regionu smo pokrenuli projekat. Smatramo da prvo dobri susedski odnosi treba da krenu od nas, tako je Srbija u ritmu Evrope pokrenula i ostale zemlje u regionu. Zahvaljujući ambasadoru BiH,   ova manifestacija održaće se i u BiH.  Od prošle godine prisutni smo u Crnoj Gori, gde je krajem aprila završena manifestacija, pobedili su predstavnici Tivta, a uskoro kreće i Hrvatska u ritmu Evrope, a grad domaćin biće Osijek”, rekao je Karadarević.